Nieuws

Saturnusmissie Cassini met twee jaar verlengd

Geplaatst op 16-04-2008 om 15u57 door Bert Carrein - 1617 keer gelezen
Nieuws

De NASA heeft de missie van de Saturnusmissie Cassini-Huygens met twee jaar verlengd, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt. De Amerikaans-Europese missie heeft de kennis over de gasgigant met de prachtige ringen al gevoelig opgevijzeld. De Cassini-Huygens werd in 1997 met een Titan IV-B gelanceerd om in juni 2004 in een baan rond Saturnus te komen. Begin 2005 streek de met de Amerikaanse Cassini meeliftende Europese Huygens neer op het oppervlak van Titan, de grootste maan van de planeet.

Zowel de moeder- als de dochtersonde hebben de wetenschappers overdonderd met data over Saturnus en zijn stelsel. De Cassini is nog steeds een gezond ruimtetuig en heeft nog zoveel brandstof over dat zelfs een derde verlenging, na de huidige met twee jaar, mogelijk is. De nu besliste verlenging kan de basis leggen voor mogelijke nieuwe missies naar de manen Titan en Enceladus, aldus de NASA.

Normaal zou de missie van de Cassini in juli aflopen. Door de verlenging kan de sonde nog 60 bijkomende banen rond de tweede grootste planeet van ons zonnestelsel trekken. Dit impliceert ook 26 passages van Titan en zeven van Enceladus. De NASA hoopt naar eigen zeggen ook nog meer te leren over de ringen van Saturnus, de complexe magnetosfeer en de planeet zelf. Dat de Cassini nog zo levensvatbaar is, heeft ook te maken met de nucleaire krachtbron die voor de lancering op Cape Canaveral zwaar op de korrel werd genomen door milieubewegingen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmissie Cassini met 7 jaar verlengd
Lees ook: Cassini gaat gewoon door...
Lees ook: "NASA photoshopte foto om te verdoezelen dat we niet alleen zijn in het universum"
Lees ook: Nieuws van Cassini
Lees ook: Cassini benadert opnieuw Titan
Lees ook: De Aarde gezien door Cassini vanaf Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.