Nieuws

Koelste bruine dwergster tot nu toe ontdekt

Geplaatst op 19-04-2008 om 16u01 door Bert Carrein - 1771 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen hebben op 40 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Walvis een bruine dwergster ontdekt met een oppervlaktetemperatuur van slechts 350 graden. Het is de koudste bruine dwerg die ooit is waargenomen. Bruine dwergen zijn 'mislukte sterren' die te licht zijn (lichter dan 70 maal de massa van de reuzenplaneet Jupiter) om kernfusiereacties in hun binnenste op gang te brengen.

In plaats daarvan koelen ze in de loop van de tijd langzaam maar zeker af. De nieuw ontdekte bruine dwerg, officieel CFBDS J005910.83-011401.3 geheten, is 15 à 30 maal zo zwaar als Jupiter. Hij is zo koel dat er ammoniak (NH3) in de buitenlagen voorkomt - een gas dat tot nu toe nooit in bruine dwergen is ontdekt, maar wel in de atmosferen van reuzenplaneten.

Volgens de onderzoekers vertegenwoordigt de koele dwerg een nieuwe klasse van substellaire objecten, die een belangrijke 'missing link' vormt tussen sterren en planeten. CFBDS0059, zoals het object kortweg wordt genoemd, is ontdekt met behulp van de Canada-France-Hawaii-telescoop en de Gemini North-telescoop op Hawaii, en de Europese New Technology Telescope in Chili. De ontdekking wordt binnenkort gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Is ontdekt hemellichaam reuzenplaneet of bruine dwerg?
Lees ook: Meest nabije bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Bruine dwergen schaarser dan gedacht
Lees ook: Bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Ultrakoele subdwergen volgen merkwaardige banen
Lees ook: Extreem lichte bruine dwergen ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.