Nieuws

Oude meteorieten opsporen

Geplaatst op 20-04-2008 om 16u05 door Bert Carrein - 2000 keer gelezen
Nieuws

Oceaanwater bevat nog steeds sporen van meteorieten die miljoenen jaren geleden zijn ingeslagen. Oude meteorietinslagen opsporen is geen sinecure: van de oorspronkelijke brokken ruimtemateriaal blijft veelal niets over, en erosie zorgt ervoor dat inslagkraters verdwijnen. Maar voor meteorieten die miljoenen jaren geleden in zee zijn neergestort, hebben Amerikaanse en Indische oceanografen nu een opsporingsmethode ontwikkeld.

Aan de hand van de concentratie van het scheikundige element osmium in het zeewater, kunnen ze achterhalen hoe frequent meteorieten insloegen tijdens verschillende periodes, én kunnen ze ook de afmetingen van de meteoorstenen achterhalen. Het osmiumgehalte in de oceanen is immers vrijwel constant en ook zeer laag, zodat op de plaats waar ooit een meteoriet insloeg, het zeewater nog altijd meer osmiumisotopen bevat. Voorwaarde is wel dat het om chondrieten gaat, de meest voorkomende klasse van meteorieten die onder meer uit osmium zijn samengesteld.

De onderzoekers berekenden dat ruimtebrokken die aan het einde van het krijttijdperk – ongeveer 100 miljoen jaar geleden, toen ook de dinosauriërs uitstierven – ingeslagen zijn, een diameter hadden tussen vier en zes kilometer. Aan het einde van het eoceen – dat 35 miljoen jaar geleden afliep – sloeg een meteoriet in van drie kilometer doorsnede.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Magnetische declinatie dit jaar nul in Belgie
Lees ook: Europa bij Nacht
Lees ook: Een bypass-operatie voor de Aarde
Lees ook: Hawking: "De mens verdwijnt definitief als hij ruimte niet koloniseert"
Lees ook: Noordpoolijs dunner dan ooit, gat in ozonlaag weer groter
Lees ook: Waar ligt de rand van de ruimte?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.