Nieuws

Botsing van drie zwarte gaten gesimuleerd

Geplaatst op 20-04-2008 om 16u06 door Bert Carrein - 1613 keer gelezen
Nieuws

Onderzoekers van het Rochester Institute of Technology in de Verenigde Staten zijn erin geslaagd om de botsing en versmelting van drie zwarte gaten te simuleren met behulp van een krachtige supercomputer. Eerder lukte het al om precies uit te rekenen wat er gebeurt als twee zwarte gaten met elkaar in botsing komen. Daarbij worden alle effecten uit de relativiteitstheorie in rekening gebracht.

De botsing van drie zwarte gaten blijkt aanleiding te geven tot sterk elliptische banen en onverwacht ingewikkelde bewegingen. In sommige gevallen is er sprake van een gelijktijdige versmelting van de zwarte gaten tot één groot zwart gat. Ook de productie van zwaartekrachtsgolven wordt in de berekeningen gesimuleerd.

In de toekomst zullen de zwaartekrachtsgolven van botsende zwarte gaten mogelijk waargenomen kunnen worden door speciale detectoren op aarde en in de ruimte. Superzware zwarte gaten kunnen met elkaar versmelten wanneer de sterrenstelsels waar ze zich in bevinden met elkaar in botsing komen. De resultaten van de simulaties worden gepubliceerd in het meinummer van Physical Review D.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zwartegatenjagers vestigen nieuw afstandsrecord
Lees ook: Een superzwaar zwart gat: het bestaat
Lees ook: Meer vrijkomende energie bij 'tegendraadse' zwarte gaten
Lees ook: Deeltjesversneller zeker twee maanden buiten gebruik
Lees ook: Honderden zwarte gaten ontdekt
Lees ook: Zwart gat regelt zijn eigen gewicht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.