Nieuws

Bolhoop blijkt opgeslokt sterrenstelsel te zijn

Geplaatst op 21-04-2008 om 16u07 door Bert Carrein - 1898 keer gelezen
Nieuws

Een team van astronomen onder leiding van de Nederlander Jacco van Loon (verbonden aan Keele University in Engeland) heeft met behulp van NASA's Spitzer Space Telescope een infraroodopname gemaakt van de grote bolvormige sterrenhoop Omega Centauri. Omega Centauri is met het blote oog zichtbaar vanaf het zuidelijk halfrond van de aarde. Het is de grootste van de ruim 150 bolhopen in het Melkwegstelsel.

Sterrenkundigen denken dat het in werkelijkheid de kern van een dwergsterrenstelsel is dat in de zwaartekrachtsgreep van ons eigen Melkwegstelsel terecht is gekomen. Op de infraroodopname zijn vooral oude rode reuzensterren te zien, die omgeven worden door uitdijende schillen van gas en stof. Die 'stoffige' sterren zijn op de foto zichtbaar als rode en gele stippen. De blauwe en witte stippen zijn minder ver geëvolueerde sterren, zoals onze eigen zon (de foto is een combinatie van een infraroodopname van Spitzer en een opname in zichtbaar licht, gemaakt met de Blanco-telescoop op de Cerro Tololo-sterrenwacht in Chili).

Opmerkelijk genoeg zijn er in Omega Centauri minder 'stoffige sterren' waargenomen dan werd verwacht. Mogelijk zegt dat iets over de evolutie van de sterrenverzameling. De resultaten worden deze maand gepubliceerd in The Astronomical Journal.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Melkweg maar half zo zwaar als gedacht
Lees ook: Planck toont lange filamenten in de Melkweg
Lees ook: Reusachtige gasstroom is groter dan gedacht
Lees ook: Sagittarius en de de centrale melkweg
Lees ook: Wolk van waterstofgas stevent op ons af
Lees ook: Kaart van de Melkweg wordt verder uitgebreid

Bekijk alle berichten uit deze categorie.