Nieuws

Zuid-Koreaanse astronaute was bang tijdens terugkeer

Geplaatst op 21-04-2008 om 16u09 door Bert Carrein - 1292 keer gelezen
Nieuws

De eerste Zuid-Koreaanse astronaute geeft toe dat ze bang was tijdens de terugkeer naar de aarde met een Russische Sojoez-capsule. Ze zag immers vlammen aan de buitenkant. De drie teruggekeerde ruimtevaarders zijn momenteel aan het bekomen in Sterrenstad nabij Moskou.

Zaterdag keerde Yi So-yeon (29) in gezelschap van de Amerikaanse astronaute Peggy Whitson (48) en de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko (46) met de Sojoez TMA-11 terug van het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar de Sojoez kende, voor de derde keer bij een terugreis van het ISS, een ballistische terugkeer. De capsule daalde aldus veel steiler. Ze smakte, in plaats van in de buurt van het Kazachstaanse Arkalyk, 420 km verder tegen de Russisch-Kazachstaanse grens hard tegen de grond. Tijdens zo'n ballistische terugkeer ondervinden de inzittenden hogere G-krachten dan normaal en is ook het neerkomen veel ruwer.

De Zuid-Koreaanse vertelde ook bang te zijn geweest toen ze buiten een soort vlammen zag (als gevolg van de wrijving van de capsule met de atmosfeer). "Eerst was ik bang, maar toen de andere bemanningsleden in orde leken te zijn, probeerde ik dat ook te zijn. Er was geen hitte te voelen."

Er is een onderzoek bevolen naar de reden voor de ballistische terugkeer die automatisch door de boordcomputer werd bevolen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Stardust ruimtemissie
Lees ook: India wil 60 ruimtemissies lanceren
Lees ook: NASA lanceert OSTM/Jason-2
Lees ook: Atlantis go for launch
Lees ook: India op zoek naar astronauten
Lees ook: Atlantis komt nog niet naar huis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.