Nieuws

Hubble fotografeert botsende stelsels

Geplaatst op 25-04-2008 om 16u13 door Bert Carrein - 5300 keer gelezen
Nieuws

De Hubble telescoop heeft enkele spectaculaire foto's doorgestuurd van galactische botsingen. Die leveren een heel gamma van vreemde vormen aan. De collectie van 59 foto's is de grootste die Hubble ooit heeft doorgestuurd en werden gisteren, precies 18 jaar na de lancering van de telescoop, vrijgegeven. Het botsen of 'versmelten' van verschillende sterrenstelsels lijkt nu meer voor te vallen dan eerder gedacht, laat de NASA weten.

In het beginstadium van het heelal kwamen ze zelfs nog vaker voor. Het heelal was vroeger kleiner, waardoor de sterrenstelsel dichter op elkaar gepakt zaten. Zelfs ver weg gelegen sterrenstelsel vertonen tekenen van vroegere botsingen.

Onze eigen Melkweg bevat brokstukken van kleinere sterrenstelsels waarmee het in botsing is gekomen of 'opgeslorpt' heeft. Het is daar trouwens nooit mee gestopt, want op dit eigenste moment wordt de kleinere Sagittarius-arm opgeslorpt. Onze buur de Andromedanevel doet nog beter. Verwacht wordt dat die ons Melkwegstelsel binnen twee miljard jaar verslindt. Wetenschappers hebben het nieuw te vormen sterrenstelsel al de naam 'Milkomedia' gegeven.

Hubble heeft nu een aantal van de verschillende stages van die botsingen kunnen fotograferen, wat soms spectaculaire vormen en beelden oplevert.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA probeert Hubble opnieuw aan de praat te krijgen
Lees ook: Hubble-telescoop wordt beter
Lees ook: Hubble raakt maar niet heropgestart
Lees ook: Hubble telescoop viert twintigste verjaardag
Lees ook: Hubble zweeft vrij
Lees ook: Vierde ruimtewandeling bij Hubble was succes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.