Nieuws

België bouwt een nieuwe satelliet

Geplaatst op 25-04-2008 om 16u14 door Bert Carrein - 1319 keer gelezen
Nieuws

België heeft van het Europese Ruimtevaartbureau ESA groen licht gekregen voor de realisatie van de kunstmaan Landobs, omgedoopt tot Proba V (Vegetation), die in 2011-2012 de ruimte moet ingaan. Proba V zal 46 miljoen euro kosten, lancering en het grondsegment niet inbegrepen. Het gaat om een kunstmaantje van 131 kilo, met aan boord een verbeterde camera van het type Vegetation.

Die camera weegt ongeveer 25 kilogram. Hij zal met een resolutie van 100 meter kunnen waarnemen in het zichtbaar licht en van 200 meter in het nabij infrarood. Hoofdaannemer is Verhaert Space uit Kruibeke. Spacebel in Luik is verantwoordelijk voor de software aan boord en op de grond. Het compacte geheel van drie identieke telescopen zal worden ontwikkeld door de Belgische bedrijven OIP Sensor Systems (in Oudenaarde), Amos (Luik) en XenICs (Leuven). Het ESA-grondstation in Reduzal doet dienst als controlecentrum.

De missie past in de context van het aardobservatieprogramma GMES van ESA en de Europese Unie. Het houdt de voortzetting in van de Vegetation-beelden (met een resolutie van één kilometer). Die worden momenteel gemaakt door twee multispectrale instrumenten van 152 kilogram aan boord van de satellieten SPOT-4 en SPOT-5, die respectievelijk werden gelanceerd in maart 1998 en mei 2002. Vegetation is de eerste ruimtemissie, die gezamenlijk wordt gerealiseerd door de Europese Commissie, Frankrijk (met het ruimtevaartbureau CNES), Zweden (SSC), Italië (ASI) en België (via het Federaal Wetenschapsbeleid).

De opnames van Vegetation bestrijken een 2.200 kilometer brede strook van het aardoppervlak met een constante resolutie. Ze leveren om de twee dagen een globaal beeld van de Aarde op en zijn interessant voor ontwikkelingslanden. De beelden van de satelliet worden opgevangen door een grondstation in de nabijheid van de poolcirkel, hetzij in Ushuaia in Argentinië, hetzij op Svalbard in Noorwegen. Ze zullen nog altijd worden geëxploiteerd, gearchiveerd en verspreid door het beeldverwerkingscentrum CTIV van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol. De opnamen van Proba V zullen de gegevens van de aardobservatiesatelliet Sentinel 3 (lancering voorzien in 2013) mooi aanvullen, aldus ESA.

In oktober 2001 lanceerde een Indiase draagraket, de PSLV, de allereerste Belgische satelliet, de Proba-1. Dit was een experimentele aardobservatiesatelliet, gebouwd door Verhaert.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Galileo satelliet functioneert goed
Lees ook: Waalse satelliet OUFTI-1 klaar voor lancering in 2011
Lees ook: Brokstukken satellietbotsing vormen ernstig gevaar
Lees ook: Definitief einde van FUSE-satelliet
Lees ook: Amerikaanse aardobservatiesatelliet gelanceerd
Lees ook: Ambitieuze Europese ruimtemissie Goce gered

Bekijk alle berichten uit deze categorie.