Nieuws

De zeespiegel stijgt zeer snel

Geplaatst op 26-04-2008 om 16u17 door Bert Carrein - 2061 keer gelezen
Nieuws

De zeespiegel stijgt volgens onderzoek wereldwijd duidelijk sneller dan verwacht en brengt vooral in de ontwikkelingslanden miljoenen mensen in gevaar. Internationale hydrologen achten vooral de onverwacht dramatische stijging van de snel smeltende gletsjers daarvoor verantwoordelijk, wat ze op de jaarvergadering van de Europese Geowetenschappelijke Unie deze week in Wenen benadrukten. Indien hun berekeningen uitkomen, dan is tegen het jaar 2100 ongeveer 90 procent van het dichtbevolkte land Bangladesh overstroomd.

Terwijl de zeespiegel in de afgelopen tweeduizend jaar slechts rond de 20 centimeter steeg, zou hij alleen al deze eeuw 80 tot 150 centimeter groeien, zei de in Groot-Brittannië werkende hydrologe Svetlana Jevrejeva. Deze toename ligt ongeveer driemaal hoger dan de officiële berekeningen tot nog toe van het IPCC-klimaatpanel. Het Intergovernmental Panel on Climate Change verwachtte een stijging van 18 tot 59 centimeter. "Onder de wetenschappers worden de schattingen van het IPCC als conservatief beschouwd", meent Simon Holgate van het Proudman Oceanographic Laboratory in Liverpool.

Volgens berekeningen van de in Wenen rapporterende wetenschappers stromen door de versnelde opwarming van de aarde steeds meer watermassa's van de smeltende ijsvlaktes van Groenland, Antarctica en de wereldwijd sneller smeltende gletsjers in de oceanen. Daarbovenop stijgt de zeespiegel door de uitzetting van het water veroorzaakt door de opwarming van de zeeën, zei Steve Nerem van de universiteit van Colorado. Inmiddels gaan de wetenschappers er vanuit dat bijvoorbeeld het hele ijsschild over Groenland reeds in de komende 1.000 jaar en niet pas over 8.000 jaar zal gesmolten zijn. Snelstromend smeltwater "smeert" tegelijkertijd de bodem en werkt aarmee de verdwijning van gletsjers in de hand.

"We hebben in de afgelopen 15 jaar reeds een stijging van rond de 3,5 millimeter per jaar geregistreerd", meent Steve Nerem. Het is evenwel aan te nemen dat de stijging versnelt. Wat de uitwerking van de dramatische stijging van de zeespiegel in detail zal veroorzaken, kunnen de deskundigen nog niet voorspellen. Vooral de armste en dichtstbevolkte landen zullen bijzonder getroffen worden. Zo zal de Volksrepubliek China ongeveer 72 miljoen mensen noodgedwongen moeten verhuizen.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ban Ki-moon observeert opwarming in Antarctica
Lees ook: Mogelijke meteorietinslag in Peru
Lees ook: In de toekomst gebrek aan ruimte?
Lees ook: Potentieel aan hernieuwbare energie beperkt
Lees ook: De lente-equinox
Lees ook: Vergaat de wereld in 2012?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.