Nieuws

Ster is ontsnapt aan de Hyaden

Geplaatst op 26-04-2008 om 16u18 door Bert Carrein - 1396 keer gelezen
Nieuws

Europese sterrenkundigen hebben de oorsprong van een 'ontsnapte' ster weten te achterhalen. Het betreft Iota Horologii, een ster aan de zuidelijke hemel waarvan al sinds 1999 bekend is dat er minstens één forse gasplaneet omheen draait. Over de moederster zelf wist men tot nog toe niet zo veel. Maar door zeer nauwkeurig onderzoek van de golfbewegingen aan het steroppervlak, die een vergelijkbaar gedrag vertonen als aardbevingen op onze planeet, is daar nu verandering in gekomen.

Uit de waarnemingen blijkt dat Iota Horologii een oppervlaktetemperatuur van 6150 graden heeft, een kwart zwaarder is dan onze zon en ongeveer 625 miljoen jaar oud is. Ook is gebleken dat de ster ongeveer anderhalf keer zo veel zware elementen bevat als de zon. Daarmee komen haar leeftijd en samenstelling overeen met die van de Hyaden, een veel noordelijker gelegen open sterrenhoop.

Volgens de onderzoekers is daarmee definitief aangetoond dat Iota Horologii een ontsnapt lid van deze sterrenhoop is. Eerder was al ontdekt dat de ster dezelfde bewegingsrichting heeft als de Hyaden. Inmiddels is de ster al 130 lichtjaar van haar geboorteplek verwijderd.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nauwkeurigheid stercatalogus verdubbeld
Lees ook: Ster ontploft binnen andere ster
Lees ook: Magnetische velden spelen belangrijk rol bij stergeboorte
Lees ook: Gifrode kwal of massieve ster?
Lees ook: Spitzer getuige van stergeboorte
Lees ook: Open stercluster M 7 in Schorpioen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.