Nieuws

Marsjeep Spirit leeft nog

Geplaatst op 15-11-2008 om 11u06 door Bert Carrein - 2608 keer gelezen
Nieuws

Precies zoals bevolen heeft de Amerikaanse Marsjeep Spirit weer van zich laten horen, meldt het vluchtleidingscentrum in het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA in Pasadena.

Een stofstorm had ervoor gezorgd dat een laag stof op de zonnepanelen van de zeswielige jeep was terechtgekomen, waardoor de stroomvoorziening was afgenomen. De vluchtleiding heeft dinsdag bevelen naar de robot gestuurd om aan energiebesparing te doen en om tegelijk te vermijden dat het tuig zich in een veiligheidsmodus zette. Een van de bevelen was ook dat de Spirit niet voor donderdag zou proberen te communiceren met de vluchtleiding in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena.

Precies zoals in de commando's was gepland, liet de Spirit weer van zich horen, wat tot gejuich in het JPL leidde. "Dit betekent dat de Spirit niet in een slechte toestand is terechtgekomen en nog steeds onder de controle is van de (bevelen)reeksen van op de grond" in het JPL, aldus projectmanager John Callas voor de Spirit en de tweelingbroer Opportunity. Niettemin is het energieniveau van de robot laag. De vluchtleiding onderzoekt nu hoe het verder moet.

Wel heeft de sonde Mars Reconnaissance Orbiter vanuit zijn baan rond de Rode Planeet aanwijzingen gegeven dat de stofstorm in de Gusev-krater, het landingsgebied van de Spirit, aan het inbinden is. De Spirit doet net als de Opportunity al bijna vijf jaar onderzoek van de Mars, terwijl aanvankelijk slechts drie maanden was voorzien. Maandag maakte de NASA bekend dat een einde was gekomen aan de missie van de eind mei gelande Phoenix Mars Lander.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Problemen met marsjeep Spirit
Lees ook: Nieuwe aanwijzingen van vroeger leven op Mars
Lees ook: Opportunity wordt nu echt door de storm bedreigd (updates)
Lees ook: Marsrover Spirit bedreigd door stofstorm
Lees ook: De Marsrovers weer in actie
Lees ook: Spirit en Opportunity al vijf jaar op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.