Nieuws

Ruimteveer Endeavour aan ISS gekoppeld

Geplaatst op 17-11-2008 om 12u11 door Bert Carrein - 2055 keer gelezen
Nieuws

Het ruimteveer Endeavour heeft zich zondagavond laat gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen.

De vrijdagavond klaarblijkelijk vlekkeloos van op het Kennedy Space Center in Florida gelanceerde shuttle klonk zich om 23.01 uur Belgische tijd vast aan de Harmony-module van de spacemeccano. Beide ruimteschepen vlogen toen aan een kleine 28.000 km per uur boven het noorden van India dichtbij de grens met China.

De zeven astronauten van de Endeavour hebben bijna 15 ton uitrusting, zoals een tweede toilet en een zuiveringssyteem voor urine bij, opdat vanaf volgend jaar zes in plaats van drie mensen in het ISS permanent kunnen wonen en werken.

Er zijn tijdens deze vijftiendaagse missie vier ruimtewandelingen van elk 6,5 uur, waarbij in het bijzonder wordt gewerkt aan de reusachtige scharnieren die ervoor moeten zorgen dat de zonnepanelen van het complex zich continu optimaal naar onze ster richten.

Met de koppeling van de Endeavour is ook Sandra Magnus aangekomen in het ISS waar zij haar Amerikaanse astronaut Greg Chamitoff aflost. Zij heeft na het vertrek van de Endeavour het gezelschap van de Amerikaan Mike Fincke en de Rus Joeri Lontsjakov die eind 2002 met Frank De Winne naar en van het ISS is gereisd.
Als wekmuziek had de bemanning van de Endeavour zondag het toepasselijke "Start me up" van de Rolling Stones te horen gekregen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Derde ruimtewandeling Endeavour was succes
Lees ook: Mensenrechtenverdrag weldra in de ruimte
Lees ook: ISS 10 jaar oud
Lees ook: Onbemande cargo naar ISS gelanceerd
Lees ook: Astronauten in ISS toasten met gerecycleerde urine
Lees ook: Ruimtetoerist Symonyi komt aan bij ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.