Nieuws

Zeven ton uitrusting naar ISS overgeheveld

Geplaatst op 18-11-2008 om 13u42 door Bert Carrein - 1389 keer gelezen
Nieuws

De astronauten van de zondagavond aaneengeklonken shuttle Endeavour en het Internationaal Ruimtestation ISS hebben gisteravond een vrachtmodule van het ruimteveer naar het complex overgeheveld. Dat heeft de NASA bekendgemaakt.Vanuit de vrachtruimte van de shuttle werd met de Canadese robotarm van het ISS de in Italië gebouwde logistieke module Leonardo, MPLM in het jargon, naar de Harmony-module van de spacemeccano overgebracht.

In de Leonardo steekt meer dan zeven ton uitrusting, bestaande uit meer dan 1.000 items, om het mogelijk te maken dat vanaf volgend jaar zes in plaats van drie mensen in het ISS permanent zullen wonen en werken. Die nieuwe uitrusting bestaat uit onder meer twee systemen om afvalwater (met inbegrip van urine) tot drinkwater te zuiveren, een tweede toilet, een koelkast voor voedsel en een diepvriezer voor experimenten, twee slaapcabines en een nieuwe tredmolen. Eenmaal de Leonardo uitgeladen is, gaat allerhande overtollig materiaal erin. De vrachtmodule verhuist weer naar de shuttle en komt zo weer op aarde terecht.

Vandaag maken Heide Stefanyshyn-Piper en Steven Bowen de eerste van vier voor deze missie voorziene ruimtewandelingen. Zij moeten werken aan een vervuilde reuzenscharnier aan stuurboord van het ISS dat er mede moet voor zorgen dat de gigantische zonnepanelen zich doorlopend optimaal naar de zon richten. Door de vervuiling loopt dit al maanden wat stroef. Het uitstapje van normaal 6,5 uur start in principe om 19.50 uur Belgische tijd.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste ruimtewandeling STS-129 verloopt succesvol
Lees ook: Rusland legt nieuwe bemanning ISS vast
Lees ook: Een boemerang komt ook in de ruimte terug
Lees ook: Sojoez komt deze namiddag aan bij ISS
Lees ook: Onbemande cargo naar ISS gelanceerd
Lees ook: Ruimteveer Endeavour aan ISS gekoppeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.