Nieuws

Astronauten bezig aan ruimtewandeling

Geplaatst op 18-11-2008 om 20u42 door Bert Carrein - 1803 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Endeavour zijn vandaag aan de eerste van vier ruimtewandelingen (EVA) van deze missie begonnen, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. Heidemarie Stefanyshyn-Piper en Stephen Bowen startten om 19.09 uur Belgische tijd aan hun uitje van nominaal 6,5 uur. Het duo kon zowat drie kwartier eerder aan het werk buiten beginnen omdat de voorbereidingen voor de EVA voorspoedig waren verlopen.

Het tweetal moet een stroef draaiend reuzenscharnier schoonmaken en smeren. Dit scharnier, de SARJ, is vervuild geraakt, waardoor de stroomvoorziening van het enorme complex beneden de verwachtingen ligt. De SARJ bevindt zich aan stuurboord van het ISS en moet er mee voor zorgen dat de gigantische zonnepanelen van de spacemeccano zich doorlopend optimaal naar de zon richten.

De twee astronauten begonnen de werkzaamheden buiten evenwel met het vervangen van een stikstoftank, aldus de NASA.

Uit de zaterdagmorgen vroeg gelanceerde Endeavour, die zich zondag aan het ISS vastklonk, is gisteren de Leonardo-vrachtmodule gehesen. De Leonardo bevat diverse soorten uitrusting om het ISS vanaf volgend jaar door zes mensen tegelijk permanent te laten bewonen in plaats van de drie nu. Onder de uitrusting is er een tweede toilet en twee zuiveringsinstallaties om van afvalwater (inclusief urine) drinkwater te maken. Het uitladen van de cilindervormige container is reeds begonnen.

Volgend jaar zal ook Frank De Winne kennis kunnen maken met de nieuwe infrastructuur in de spacemeccano waarin hij in 2002 al eens een week vertoefde.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimtetoerist Symonyi komt aan bij ISS
Lees ook: Reparaties ISS geslaagd
Lees ook: Drie nieuwe bemanningsleden aangekomen in ISS
Lees ook: Europese cargo krijgt groen licht voor koppeling
Lees ook: Nieuwe zonnepanelen ISS ontplooid
Lees ook: Bemanning ISS moet beschutting zoeken voor ruimtepuin

Bekijk alle berichten uit deze categorie.