Nieuws

Astronauten bezig aan ruimtewandeling

Geplaatst op 18-11-2008 om 20u42 door Bert Carrein - 2046 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Endeavour zijn vandaag aan de eerste van vier ruimtewandelingen (EVA) van deze missie begonnen, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. Heidemarie Stefanyshyn-Piper en Stephen Bowen startten om 19.09 uur Belgische tijd aan hun uitje van nominaal 6,5 uur. Het duo kon zowat drie kwartier eerder aan het werk buiten beginnen omdat de voorbereidingen voor de EVA voorspoedig waren verlopen.

Het tweetal moet een stroef draaiend reuzenscharnier schoonmaken en smeren. Dit scharnier, de SARJ, is vervuild geraakt, waardoor de stroomvoorziening van het enorme complex beneden de verwachtingen ligt. De SARJ bevindt zich aan stuurboord van het ISS en moet er mee voor zorgen dat de gigantische zonnepanelen van de spacemeccano zich doorlopend optimaal naar de zon richten.

De twee astronauten begonnen de werkzaamheden buiten evenwel met het vervangen van een stikstoftank, aldus de NASA.

Uit de zaterdagmorgen vroeg gelanceerde Endeavour, die zich zondag aan het ISS vastklonk, is gisteren de Leonardo-vrachtmodule gehesen. De Leonardo bevat diverse soorten uitrusting om het ISS vanaf volgend jaar door zes mensen tegelijk permanent te laten bewonen in plaats van de drie nu. Onder de uitrusting is er een tweede toilet en twee zuiveringsinstallaties om van afvalwater (inclusief urine) drinkwater te maken. Het uitladen van de cilindervormige container is reeds begonnen.

Volgend jaar zal ook Frank De Winne kennis kunnen maken met de nieuwe infrastructuur in de spacemeccano waarin hij in 2002 al eens een week vertoefde.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het nut van het Internationaal Ruimtestation ISS
Lees ook: Drie nieuwe bemanningsleden aangekomen in ISS
Lees ook: Atlantis aan ruimtestation ISS gekoppeld
Lees ook: Vreemde rookgeur in ISS
Lees ook: Toilet in ISS kapot
Lees ook: Eerste Japans experiment in ruimtelab Kibo

Bekijk alle berichten uit deze categorie.