Nieuws

Venus Express is aangekomen

Geplaatst op 10-05-2006 om 17u03 door Bert Carrein - 1800 keer gelezen
Nieuws

Venus Express, de onbemande Europese Venusverkenner die op 9 november 2005 gelanceerd werd, kwam op 7 mei aan op zijn definitieve baan rond Venus. De sonde kwam reeds op 11 april aan in een erg uitgerokken baan rond deze planeet. Na een heel aantal correcties, bevindt de sonde zich nu op de juiste hoogte om haar wetenschappelijke waarnemingen te beginnen.

Oorspronkelijk bevond de sonde zich in een baan, die haar in negen dagen tijd een keer rond Venus voerde. Op 20 en 23 april werd de hoofdmotor van de sonde telkens gedurende korte tijd ontstoken om zo de snelheid van de sonde af te remmen. Ook enkele manoeuvers met de thrusters, kleine zijdelingse raketten om de sonde kleine bijsturingen te geven, waren nodig om ze in een lagere baan te krijgen.

De sonde bevindt zich na deze ingrepen in een polaire baan. De afstand tussen de sonde en het Venusoppervlak varieert tussen 250 en 66 000 km. De sonde doet nu bijna exact 24h over een omwenteling rond venus.

De volgende fase, die momenteel bezig is, is het testen van de wetenschappelijke instrumenten. Die worden nu een voor een aangezet. Wanneer dat is gebeurd is, rond half mei, worden de instrument in groep getest, zodat op 4 juni de wetenschappelijke waarnemingen dan echt kunnen beginnen.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Venus Express wordt in lagere baan gebracht
Lees ook: Atmosfeer van Venus verder ontrafeld
Lees ook: Motor Venus Express succes
Lees ook: Venus Express speurt naar leven op Aarde
Lees ook: Venus Express komt aan bij Venus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.