Nieuws

Centrale zwart gat niet altijd even rustig

Geplaatst op 26-04-2008 om 20u49 door Bert Carrein - 1141 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen hebben, met behulp van Amerikaanse, Japanse en Europese röntgensatellieten, vastgesteld dat het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel zich niet altijd zo rustig houdt als nu. Dit zwarte gat, dat de aanduiding Sagittarius A* heeft, bevat enkele miljoenen zonsmassa's aan materie. Maar anders dan soortgelijke zwarte gaten in andere sterrenstelsels is het maar een zwakke bron van straling.

Die rust is echter maar schijn: niet zo heel lang geleden heeft er in het melkwegcentrum een grote uitbarsting plaatsgevonden, en het lijkt erop dat het zwarte gat alleen maar bezig is daarvan te herstellen. Uit röntgenwaarnemingen die tussen 1994 en 2005 zijn verzameld, blijkt namelijk dat een grote gaswolk die zich op 300 lichtjaar van het melkwegcentrum bevindt aanzienlijke helderheidsfluctuaties vertoont.

De waarnemingen wijzen erop dat het zwarte gat en zijn omgeving nog maar drie eeuwen geleden een miljoen keer zo veel straling produceerden als nu. Volgens de onderzoekers is het denkbaar dat zich op dit moment weer nieuwe materie bij het zwarte gat ophoopt, en dat er op enig moment een nieuwe grote uitbarsting optreedt.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Wolk van waterstofgas stevent op ons af
Lees ook: Melkweg omringd door donkere materie?
Lees ook: Hubble Panorama van de Carinanevel
Lees ook: Planck toont lange filamenten in de Melkweg
Lees ook: De exploderende ster die niemand vond
Lees ook: Melkweg maar half zo zwaar als gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.