Nieuws

Opwarming kan oceaanleven vernietigen

Geplaatst op 03-05-2008 om 20u51 door Bert Carrein - 1539 keer gelezen
Nieuws

Door de opwarming van de Aarde kunnen op termijn grote delen van de tropische oceanen zonder zuurstof te zitten, wat een catastrofe zou betekenen voor de visserij en economieën die op de visvangst teert. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Duitse en Amerikaanse wetenschappers.

De laatste vijftig jaar zijn de gebieden van de oostelijke Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan waar de zuurstof beperkt is alleen maar groter geworden. Volgens de wetenschappers loopt die trend gelijkopgaand met de stijgende temperaturen. Computermodellen van de opwarming van de Aarde tonen nu aan dat die trend zich alleen maar gaat verder zetten, want zuurstof in de lucht mengt minder makkelijk met warm water.

"Dat heeft dramatische gevolgen voor ecosystemen en economieën die van de visvangst leven." Dat schrijven de wetenschappers in het weekblad Science. "Grotere vissoorten als tonijn of zwaardvis kunnen niet overleven in gebieden waar het water weinig zuurstof bevat. En die trend beperkt zich niet alleen tot de open oceaan", zegt Lothar Stramma van IFM-GEOMAR in het Duitse Kiel. "Ook in kustgebieden zien we hoe langer hoe meer gebieden met een laag zuurstofgehalte. Een ramp voor de visvangst."

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een slang in het duister
Lees ook: Een stofwolk in NGC 281
Lees ook: Vroeger water in marskrater?
Lees ook: Onderzoek naar donkeremateriedeeltje
Lees ook: M 16: Sterreneieren in de Adelaarsnevel
Lees ook: Rosetta in slaapstand voor ontmoeting planetoïde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.