Nieuws

Poollicht vertoont polarisatie

Geplaatst op 05-05-2008 om 21u03 door Bert Carrein - 2477 keer gelezen
Nieuws

Poollicht vertoont - tegen alle verwachtingen in - een geringe vorm van polarisatie. Dat is ontdekt door een team van Franse geofysici onder leiding van Jean Lilensten van het Laboratorium voor Planetologie in Grenoble. Vanaf Spitsbergen werden metingen verricht aan poollicht dat op ca. 220 kilometer hoogte ontstaat wanneer elektronen van de zon in botsing komen met zuurstofatomen in de ijle bovenste lagen van de dampkring.

Dat roodgekleurde poollicht bleek een geringe mate van polarisatie te vertonen: een geringe voorkeur in de trillingsrichting van de elektromagnetische golven. Vijftig jaar geleden meldde de Australiër Robert Duncan ook al dat hij polarisatie had gemeten in poollicht, maar dat werd door niemand serieus genomen: onderlinge botsingen van deeltjes zouden elke vorm van polarisatie ongedaan maken.

Volgens de onderzoekers, die hun resultaten op 19 april hebben gepubliceerd in Geophysical Research Letters , kan onderzoek aan de polarisatie van poollicht informatie opleveren over de precieze samenstelling van de bovenste lagen van de dampkring, en over de configuratie van het aards magneetveld. Wanneer ook het poollicht op andere planeten, zoals Jupiter en Saturnus, polarisatie vertoont, zouden wetenschappers ook meer zicht kunnen krijgen op de structuur van het magnetisch veld van de zon.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterrenwacht waarschuwt voor extreem ruimteweer
Lees ook: Morgenavond kans op poollicht
Lees ook: Magnetische zonnestorm kan ons vandaag bereiken
Lees ook: Groene en zwarte poollichten boven Noorwegen
Lees ook: Kans op poollicht
Lees ook: Aurora in de verte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.