Nieuws

Triton, een maan van Neptunus

Geplaatst op 13-05-2006 om 17u06 door Bert Carrein - 1706 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers hebben een nieuwe theorie waarom Triton een maan is van Neptunus. Volgens de theorie vloog Triton samen met een andere planetoïde door de ruimte. Toen de beide objecten voorbij Neptunus kwamen, werd Triton aangetrokken door de gasplaneet. Zijn reisgezel vervolgde gewoon zijn weg.

Dat Triton niet in de buurt van Neptunus was ontstaan, was al langer bekend. Triton draait namelijk in de tegenovergestelde richting om de gasplaneet. Wetenschappers wisten echter niet hoe dat de gasplaneet erin geslaagd was om Triton als maan te vangen.

Het grote probleem was energie. De maan zou veel energie moeten verloren hebben om uiteindelijk in een baan rond de planeet te kunnen belanden. Eerst hadden ze dit verklaard door een botsing met een andere maan. Deze mogelijkheid werd al snel uitgesloten. Een te kleine maan had Triton niet kunnen tegenhouden, een te groot object had Triton doen uiteenspatten.

De nieuwe verklaring vertelt ons dat er geen botsing was. De aantrekkingskracht van Neptunus heeft ervoor gezorgd dat er een soort van aantrekkingspel ontstond tussen de twee objecten. Het verstoorde de aantrekkingskracht tussen Triton en zijn reisgezel. Uiteindelijk won Neptunus het van Triton. Het andere object verdween gewoon en zweeft volgens de theorie nog steeds rond.

De theorie kwam tot stand door een samenwerking van twee universiteiten, die van Californië en die van Maryland. Wetenschappers van de universiteit van Londen hebben zich ook over de berekeningen gebogen en beschouwen deze verklaring als aanneembaar.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zuidpool van Neptunus warmer
Lees ook: Wassende Neptunus en Triton
Lees ook: Neptunusmaan Despina

Bekijk alle berichten uit deze categorie.