Nieuws

Simulatie van maanstof

Geplaatst op 03-03-2009 om 16u42 door Bert Carrein - 2733 keer gelezen
Nieuws

Bij NASA's Marshall Space Flight Center loopt momenteel een bijzonder project. Medewerkers zijn in de staat Montana met mokers in de weer om grote brokken gesteente in stukjes te hakken. Het doel? Het maken van iets dat veel op maanstof lijkt.

De brokken worden met grote vrachtwagens naar de US Geological Survey (USGS)in Denver vervoert. En daar worden ze tot 'maanstof' vermalen. Dat lijkt omslachtig, maar volgens de NASA is dat de beste manier om je voor te bereiden op de stoffige omstandigheden op de maan. Er is weliswaar ook echt maanstof op aarde, verzameld door de astronauten van de Apollo-missies, maar dat zijn minuscule hoeveelheden.

Met het nagemaakte maanstof kunnen ook grootschalige experimenten worden gedaan, zoals het aanmaken van een soort beton met behulp van epoxyhars. Zulk beton komt goed van pas als er straks permanente verblijven op de maan gebouwd moeten worden.

Ook zal onderzocht worden hoe je zuurstof en waterstof aan het stof kunt onttrekken. Deze belangrijke elementen kunnen immers worden gebruikt als bron van lucht, om water van te maken, elektriciteit te genereren en zelfs dienst doen als raketbrandstof. Aangenomen wordt dat het gesteente van de bergen in Montana veel weg heeft van het gesteente in de zuidelijke hooglanden van de maan.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Raketinslag op de Maan geslaagd
Lees ook: SMART-1 is gecrasht op de Maan
Lees ook: De Maan niet zo doods en rustig als ze lijkt?
Lees ook: VS-ruimtevaartpionier ziet Maanbasis (nog) niet zitten
Lees ook: Eerste Chinese maansonde zal te pletter storten
Lees ook: Nieuwe maanvoertuigen ontwikkeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.