Nieuws

De herkomst van metalen in de aardkorst

Geplaatst op 07-05-2008 om 21u05 door Bert Carrein - 4326 keer gelezen
Nieuws

Volgens onderzoeker Munir Humayun van Florida State University hoeft de aanwezigheid van bepaalde metalen in de aardkorst niet te worden verklaard met inslagen van planetoïden of kometen. Bekend is dat de aarde een ijzerrijke kern heeft, die ongeveer een derde van haar totale massa vertegenwoordigt. Om deze kern zit een mantel van gesteente, die bijna de gehele rest van de massa voor zijn rekening neemt; het laatste beetje zit in de dunne aardkorst.

Volgens een veelgebruikt scenario zou de metaalkern, die behalve ijzer ook zogeheten siderofiele of ijzerminnende elementen moet bevatten, zijn ontstaan doordat deze zware elementen in de loop van de miljoenen jaren na het ontstaan van onze planeet naar de kern zijn getrokken. Dat er nu toch nog relatief hoge concentraties ijzerminnende elementen in de aardmantel worden gevonden, zou dan te danken zijn aan latere inslagen vanuit de ruimte.

Om deze hypothese te toetsen, hebben Humayun en zijn collega's gesteentenmonsters met het ijzerminnende metaal palladium aan een druk en temperatuur blootgesteld zoals die in de aarde op een diepte van 500 kilometer heersen. Uit de experimenten bleek dat het palladium in de behandelde gesteenten dezelfde relatieve hoeveelheden vertoonde als in natuurlijk gesteente. Anders gezegd: om de verdeling van palladium en andere ijzerminnende elementen in de aardmantel te kunnen verklaren, heb je geen grote aantallen kosmische inslagen nodig. Aangezien diezelfde inslagen ook worden aangevoerd om de aanwezigheid van water op de aarde te verklaren, kan dit onderzoeksresultaat grote consequenties hebben voor de scenario's die het ontstaan van leven op onze planeet beschrijven.

Bron: http://www.astro-event-group.be, EOS

Gerelateerde berichten

Lees ook: Komeetinslag in het Dryas
Lees ook: Noordpoolijs over 5 à 10 jaar gesmolten
Lees ook: Ballonexperiment gaat stralingsgordels aarde onderzoeken
Lees ook: Noordpoolijs smelt sneller dan verwacht
Lees ook: Arctisch zee-ijs vriest weer dicht
Lees ook: Begin van de winter

Bekijk alle berichten uit deze categorie.