Nieuws

Tweede testsatelliet Galileo stuurt eerste signalen

Geplaatst op 08-05-2008 om 16u32 door Bert Carrein - 1511 keer gelezen
Nieuws

De onlangs gelanceerde tweede testsatelliet voor het satellietnavigatiesysteem Galileo heeft vandaag zijn eerste navigatiesignalen gestuurd, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt. Samen met de Europese Unie (EU) Galileo uitbouwend, gewaagde ESA van een "echt historische etappe in de satellietnavigatie".

De Giove-B werd op 27 april met succes door een Sojoez-Fregat draagraket in de ruimte afgezet. De tweede testsatelliet voor Galileo beschikt over de meest accurate atoomklok ooit gelanceerd en is qua globaal concept bijna een kopie van de dertig satellieten die voor Galileo zullen nodig zijn. Vandaag stuurde de satelliet, onder meer naar het ESA-grondstation in het Ardense Redu, zijn eerste - zeer accurate - signalen door.

Specialisten onderzoeken nu de kwaliteit van de signalen want die is van belang voor de accuratesse van het Europese positioneringssysteem dat een - preciezer en civiel - alternatief moet zijn voor het (in wezen militaire) Amerikaanse gps, het Russische Glonass en het Chinese Compass.

Galileo moet in 2013 volledig operationeel zijn, wanneer alle dertig kunstmanen zijn gelanceerd. De volgende operationele fase bestaat in de lancering in 2010 van vier voorlopers die het hele systeem moeten valideren.

De voorbije weken en maanden zijn binnen de Europese Unie de belangrijkste politieke en institutionele obstakels opgeruimd voor het project dat jaren vertraging heeft opgelopen door gebakelei over het industriële luik. Pas toen beslist werd dat de Europese Unie de gehele investeringssom van 3,4 miljard euro op zich zou nemen en ESA met de operationele uitwerking van het project te belasten, zat Galileo weer "in orbit.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ESA en Arianaspace tekenen Galileo-contract
Lees ook: België regelt ruimtevaartschuld bij ESA
Lees ook: Uniek Europees experiment
Lees ook: Europa wordt volwaardige partner van ISS
Lees ook: Simulatie Marsvlucht van 520 dagen in Moskou
Lees ook: ESA krijgt komende 5 jaar 10 miljard nieuwe middelen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.