Nieuws

Winter op Mars

Geplaatst op 15-05-2006 om 17u14 door Bert Carrein - 2572 keer gelezen
Nieuws

De diensttijd van NASA's Marswagentjes Spirit en Opportunity begint legendarisch te worden. Wetenschappers hoopten dat de beide robotten negentig sols (Marsdagen) actief zouden zijn en in die tijd een afstand zouden afleggen van 600 meter. Begin mei overschreden de wagentjes echter de mijlpaal van 800 sol; Spirit en Opportunity hadden toen een afstand van respectievelijk 6,8 en 7,5 kilometer afgelegd. Samen hebben de tuigen meer dan 150 000 foto's gemaakt en tientallen stenen geanalyseerd. Het belangrijkste nieuws is dat beide wagentjes bevestigden dat er ooit water op Mars gevloeid heeft.

De wagentjes beginnen echter ouderdomsverschijnselen te vertonen. Het rechtse voorwiel van Spirit zit geklemd, waardoor hij nog maar tien meter per dag kan rijden. Ook Opportunity kampt met een serieuze handicap: een schoudergewricht van de robotarm kan niet meer behoorlijk bewegen. Hierdoor moesten de wetenschappers een nieuwe techniek ontwikkelen om rotsblokken te analyseren.

Spirit begeeft zich momenteel naar een zonnig plekje. Het Marswagentje bevindt zich namelijk op het zuidelijke halfrond, en daar begint de winter in te treden. In dat seizoen valt er dertig procent minder licht op de zonnecellen, en de wetenschappers op aarde nemen maatregelen zodat het wagentje niet zonder energie valt. Opportunity heeft geen problemen met de stroomvoorziening omdat het wagentje zich op de evenaar bevindt.

Hoe lang zullen de wagentjes het overleven? Momenteel kan niemand hierop een antwoord geven. Op het einde van de winter zullen de wagentjes tien keer langer meegaan dan vooropgesteld. "We staan voor de tweede Marswinter en we denken dat we die gaan overleven," zegt projectleider Bell. Het team rond Bell houdt er rekening mee dat er ooit een kritisch deel van beide wagentjes zal falen. "Maar tot dan blijven we rijden tot de wielen eraf vallen," zegt Bell.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Volg de landing van Marsjeep Curiosity op de voet
Lees ook: Belgische know-how
Lees ook: Belgisch team voor Marsvluchtsimulatie compleet
Lees ook: Vloeibare waterdruppels op Mars gevonden?
Lees ook: Nieuwe aanwijzing voor leven op Mars
Lees ook: Curiosity schiet laserstralen af op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.