Nieuws

Komende 10 jaar temperatuur stabiel

Geplaatst op 11-05-2008 om 16u36 door Bert Carrein - 1974 keer gelezen
Nieuws

De komende tien jaar zou de temperatuur op Aarde wel eens gewoon stabiel kunnen blijven. Dat zou volgens wetenschappers het gevolg zijn van natuurlijke klimaatcycli, waarbij we nu een afkoelingsfase tegemoet treden. Duitse klimatologen schreven hun bevindingen in het blad Nature, maar stellen dat de temperaturen tegen 2020 weer stevig de hoogte zullen ingaan. Alles zou te maken hebben met de natuurlijke cyclus van de oceaantemperaturen, beter bekend als de Atlantische Multidecimale Schommeling.

De oorzaak van de schommeling is nog niet goed gekend, maar ze vindt om de 60 à 70 jaar plaats. De onderzoekers benadrukken dat het moeilijk is om voorspellingen te doen omdat er weinig gegevens beschikbaar zijn over belangrijke processen zoals de Golfstroom die warmte meedraagt naar het noorden van de Atlantische Oceaan. Desondanks is nu aangetoond dat de temperatuur die wordt aangedragen naar Noord-Atlantische wateren aan het afkoelen is. Voor de wetenschappelijke wereld is deze bevinding niet erg verrassend.

De snel stijgende temperaturen in de jaren '90 werden al aan die oceaancycli toegeschreven. De onderzoekers zeggen dat hiermee de langetermijnvoorspellingen niet worden tegengesproken en dat de gemiddelde temperatuur binnen enkele tientallen jaren hoger zal liggen dan nu. "Voor overheden is deze bevinding belangrijk om daar hun beleid op af te stellen", zegt Noel Keenlyside van de Universiteit van Kiel.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De mens heeft een zeer grote impact op oceanen
Lees ook: Gat in de ozonlaag aanzienlijk kleiner
Lees ook: De aarde bestookt door energierijke elektronen
Lees ook: Tunguska-krater misschien gevonden
Lees ook: Zomertijd
Lees ook: Het aardse warmtetransport

Bekijk alle berichten uit deze categorie.