Nieuws

Phoenix landt volgende week op Mars

Geplaatst op 14-05-2008 om 16u40 door Bert Carrein - 1505 keer gelezen
Nieuws

De onbemande Amerikaanse sonde Phoenix Mars Lander maakt zich op om in de nacht van 25 op 26 mei te landen op de Rode Planeet, zegt de NASA.

De Phoenix werd op 8 augustus vorig jaar met een Delta-raket van op Cape Canaveral in Florida gelanceerd en zal in de nacht van 25 op 26 mei aan bijna 20.000 km per uur de atmosfeer van onze buurplaneet induiken. Dankzij een serie kritische manoeuvres en een valscherm moet die snelheid tot minder dan 10 km per uur dalen, om dan op Mars neer te strijken. Bevestiging van de landing wordt ten vroegste om 01.53 uur Belgische tijd verwacht.

Landen op Mars is geen uitstapje naar oma in het weekeinde, benadrukte wetenschappelijk directeur van de NASA Ed Weiler. Hij herinnerde eraan dat zowat de helft van de landingspogingen - van alle ruimtevaartmogendheden ter wereld samen - is mislukt. De NASA gaat ervan uit dat er op de landingsplaats geen gevaarlijke (grote) stenen zijn. De Phoenix moet de eerste lander zijn in Martiaans poolgebied sinds een mislukte poging in 1999. Het tuig moet veel noordelijker landen dan bij elke voorgaande missie, aldus projectmanager Barry Goldstein.

De lander moet onder meer stalen nemen van het ijs onder het oppervlak en van de bodem. Camera's en een weerstation moeten meer leren over de omstandigheden in het landingsgebied. Het is ook de bedoeling uit te kienen of dergelijk permafrostgebied, dat een kwart van het oppervlak van de Rode Planeet betekent, levensvatbaar is.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA probeert Phoenix Marslander te contacteren
Lees ook: Analyse marsbodem kan beginnen
Lees ook: Robotarm Phoenix raakt Marsbodem aan
Lees ook: NASA verlengt marsmissie
Lees ook: Marslander heeft ijskruimels gevonden
Lees ook: Phoenix kende communicatiestoornis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.