Nieuws

Antennestelsels staan dichterbij dan gedacht

Geplaatst op 18-05-2008 om 16u45 door Bert Carrein - 2115 keer gelezen
Nieuws

De 'Antennes' - twee sterrenstelsels die onderling in botsing zijn en in de toekomst met elkaar zullen versmelten - staan veel dichterbij dan altijd is aangenomen. Dat concludeert een internationaal team van astronomen op basis van nieuwe waarnemingen met de Hubble Space Telescope. De twee sterrenstelsels (NGC 4038 en NGC 4039, in het sterrenbeeld Raaf) blijken niet op 65 miljoen lichtjaar afstand te staan, maar 'slechts' op 45 miljoen lichtjaar afstand.

Met behulp van de gevoelige camera's van de Hubble-ruimtetelescoop zijn de kleuren en helderheden onderzocht van individuele rode reuzensterren in een van de 'getijdenstaarten' van de Antennes. Die langgerekte slierten van gas en sterren, waaraan het sterrenstelselduo ook zijn naam te danken heeft, zijn door de onderlinge getijdenkrachten uit de stelsels gerukt.

Uit de metingen aan de rode reuzen kon de afstand tot de sterrenstelsels worden afgeleid. De nieuwe resultaten worden gepubliceerd in het meinummer van The Astrophysical Journal. Met de nieuwe afstandsbepaling zijn enkele raadsels rond de Antennes de wereld uit. Zo leek het bijvoorbeeld alsof de super-sterrenhopen in de Antennes ongeveer anderhalf maal zo groot waren als die in andere botsende sterrenstelsels.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Donkere en zichtbare materie in sterrenstelsels: werken ze samen?
Lees ook: De Walvis en de Hockeystick
Lees ook: Een melkwegstelsel is geen komeet
Lees ook: Stephan's Quintet
Lees ook: Lyman Alfa Blob
Lees ook: Stelsels hebben traumatische periodes doorgemaakt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.