Nieuws

Komend jaar 150 exoplaneten verwacht

Geplaatst op 15-05-2008 om 16u46 door Bert Carrein - 2423 keer gelezen
Nieuws

Astronomen van de Universiteit van Florida in Gainesville verwachten de komende jaren minstens 150 nieuwe exoplaneten te vinden. Tot nu toe zijn er een kleine driehonderd planeten bij andere sterren bekend. Binnenkort gaat het MARVELS-project van start, waarmee tientallen sterren tegelijkertijd onderzocht kunnen worden op de aanwezigheid van planeten. MARVELS staat voor Multi-object Apache Point Observatory Exoplanet Large-Area Survey.

Er wordt gebruik gemaakt van de 2,5-meter Sloan-telescoop op Apache Point in New Mexico. Die heeft een beeldveld van zeven vierkante graden. Via glasvezels wordt het licht van zestig sterren in het beeldveld van de telescoop naar gevoelige spectrografen geleid (later wordt dit aantal verhoogd naar honderdtwintig). Op die manier kunnen minieme schommelingen van sterren worden gemeten, waaruit de aanwezigheid van zware reuzenplaneten blijkt.

Het door NASA gesponsorde MARVELS-project moet het mogelijk maken om op grote schaal statistisch onderzoek te doen aan het geboorteproces en de ontstaansvoorwaarden van reuzenplaneten.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door COROT
Lees ook: Super-Aardes cirkelen wellicht rondom andere sterren
Lees ook: Europese onderzoekers ontdekken nieuwe exoplaneet
Lees ook: Drie superaardes rond 1 ster in Melkweg
Lees ook: Bestaan van waterwereld buiten het zonnestelsel bevestigd
Lees ook: Eerste hot Neptunus ontdekt met transitmethode

Bekijk alle berichten uit deze categorie.