Nieuws

Dubbele supernova ontdekt

Geplaatst op 17-05-2006 om 17u15 door Bert Carrein - 1558 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben een dubbele supernova ontdekt in NGC 3190. Dit werd gemeld door ESO, wat staat voor European Southern Observation. NGC 3190 is een sterrenstelsel met een rare vorm en een actieve kern.

Dit sterrenstelsel vinden we in het sterrenbeeld leeuw en gelijkt op een aardappelschijfje. Vanaf de aarde kijken we schuin op het sterrenstelsel. Het dankt zijn eigenaardige vorm aan de interactie met andere sterrenstelsels. Het maakt deel uit van de groep Hickson 44. Bij deze groep vinden we nog drie andere sterrenstelsels.

Foto's van het sterrenstelsel bewijzen dat er een dubbele supernova te vinden is. De twee betreffende sterren zouden in 2002 aan het einde van hun leven gekomen zijn. De eerste supernova ontdekt zijn door Japanse en Braziliaanse astronomen aan de zuidelijke kant van het sterrenstelsel. Het tweede werd ontdekt door Italiaans astronomen en bevindt zich aan de andere kant van het sterrenstelsel. De ontdekkingen waren onafhankelijk van elkaar.

De ontdekkingen dateren van 2002, maar werden recentelijk nog in de verf gezet door ESO. Het blijft zeer zeldzaam dat een dergelijk evenement zich voordoet. Astronomen vermoeden dat per sterrenstelsel dit slechts een keer per eeuw voorkomt.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Japanse röntgensatelliet vindt 'fossiele vuurballen'
Lees ook: Supernova in M100
Lees ook: "Enorme supernova dreigt aarde in toekomst te vernietigen"
Lees ook: Sharpless 308
Lees ook: Nieuwe kijk op supernova restant door Chandra
Lees ook: Supernovatype Ia lijkt echt te bestaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.