Nieuws

Razendsnelle pulsar zwaarder dan onze Zon

Geplaatst op 17-05-2008 om 16u48 door Bert Carrein - 1745 keer gelezen
Nieuws

Een internationaal wetenschapsteam heeft een ongewoon hemellichaam ontdekt dat met een razende snelheid rond zijn eigen as draait en zwaarder is dan onze Zon.

Het team rond Wouter Vlemmings van de Universiteit van Bonn stootte met de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, de grootste radiotelescoop ter wereld, op een dubbelsysteem dat de naam J1903+0327 kreeg. Bijzonder eraan is onder meer dat een van de twee sterren een 'lilliputter' is met een diameter van 10 km, maar anderzijds 1,74 keer zoveel weegt als onze Zon. Het is een zogenaamde pulsar die bijna 500 keer per seconde rond zijn eigen as draait. Met deze ongewoon hoge omwenteling is het een van de snelste pulsars die ooit werden ontdekt.

Bij de rotatie stuurt de pulsar als een vuurtoren een straal radiogolven uit. Het object lijkt bijna aan zijn compagnon te zijn 'gekneveld'. Zij dansen rond elkaar in een merkwaardige elliptische baan. Mogelijk hebben zij nog een derde partner, die echter van op Aarde niet zichtbaar is.

Pulsars ontstaan wanneer zware sterren exploderen. Er blijft dan een extreem dicht restant over dan aan zijn magnetische polen radiogolven uitzendt die zelfs van op vier miljard lichtjaar waar te nemen zijn.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Pulsar in Krabnevel extreem symmetrisch
Lees ook: Eerste pulsar voor LOFAR
Lees ook: Top 10 van wetenschappelijke belangrijke doorbraken
Lees ook: Krab composiet
Lees ook: Vreemd object bij pulsar ontdekt
Lees ook: Energierijke gammastraling uit bolhoop waargenomen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.