Nieuws

Mars is binnenin kouder dan gedacht

Geplaatst op 17-05-2008 om 16u50 door Bert Carrein - 2352 keer gelezen
Nieuws

De korst en de bovenste mantel van Mars zijn veel solider en kouder dan gedacht. Tot dat besluit kwam NASA op grond van metingen met de onbemande sonde Mars Reconaissance Orbiter (MRO).

Met de Sharad-radar op de MRO ontdekte een team rond Roger Phillips van het Southwest Research Institute in Boulder dat het oppervlak van Mars, dat uit gesteente bestaat, niet verbuigt onder de noordelijke ijskamp. Dit impliceert dat het binnenste van de Rode Planeet rigieder en dus kouder is dan vooraf gedacht. De vondst impliceert meteen ook dat, als er vloeibaar water in de ondergrond zou zitten en als er in dat water levende organismen zouden zitten, dit alles veel dieper zou zitten dan gedacht.

De radar ontdekte aan de noordelijke pool van onze buurplaneet ook dat de ijskap bestaat uit vier lagen van ijs en stof, gescheiden door dikke lagen van bijna puur ijs. Wetenschappers gaan ervan uit dat dit patroon cycli van klimaatswijzigingen weerspiegelt. Die wijzigingen hebben op hun beurt te maken met variaties in de baan van Mars. De waarnemingen ondersteunen ook het idee dat de noordelijke ijskap geologisch actief is en met zowat 4 miljoen jaar relatief jong.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Opportunity vindt meteoriet op marsoppervlak
Lees ook: Schommelingen zorgen voor ijstijden op Mars
Lees ook: ESA stelt Mars voor in 3D
Lees ook: Vloeibare Barchan Zandduinen op Mars
Lees ook: Belg bij laatste kandidaten simulatievlucht naar Mars
Lees ook: Mogelijk ijs onderaan marslander gevonden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.