Nieuws

japan wil zich in de ruimte verdedigen

Geplaatst op 21-05-2008 om 16u52 door Bert Carrein - 1727 keer gelezen
Nieuws

Het Japanse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor het land zich ook in de ruimte kan verdedigen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Japan een pacifistische grondwet. In 1969 beperkte een parlementaire resolutie de Japanse ruimtevaart tot niet-militaire toepassingen.

Het parlement heeft nu evenwel een wet goedgekeurd die het het ministerie van defensie mogelijk maakt, spionagesatellieten te ontwikkelen en in te zetten, net als andere ruimtetuigen voor zijn defensie. De wet kreeg niet alleen goedkeuring van de regerende liberale partij maar ook van de centristische Japanse Democratische Partij die in de oppositie zit. De communisten en de sociaaldemocraten stemden tegen. In Japanse regeringskringen luidt het dat het niet de bedoeling is wapens de ruimte in te schieten.

De koerswijziging in Tokio is ingegeven door de lancering in 1998 door Noord-Korea van een raket die door Pyongyang als een draagraket werd omschreven en die elders als een ballistische oorlogsraket werd beschouwd. Japan lanceerde daarop ook al vier observatiesatellieten om in het bijzonder Noord-Korea in de gaten te houden. Maar de optische en radarapparatuur heeft niet de precisie van echte spionagesatellieten. Ook toonde Tokio zich bezorgd toen Peking vorig jaar een eigen in onbruik geraakte weersatelliet met een raket afschoot.

Een ruimtevaartexpert vertrouwde het Japanse persbureau Kyodo toe dat de "verborgen doelstelling" van de nieuwe wet ook is, de Japanse ruimtevaartindustrie een injectie te geven. Die hinkt meer dan tien jaar achterop ten opzichte van de concurrentie in de VS, China en India.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Stardust geland!
Lees ook: India op zoek naar astronauten
Lees ook: Frankrijk en VS maken afspraken over ruimtevaart
Lees ook: Frank De Winne maakt zich klaar voor terugreis
Lees ook: Ruimteschroot terughalen voorkomt botsingen
Lees ook: SRON en JAXA werken samen in röntgenmissie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.