Nieuws

Astronomen volgen live supernova

Geplaatst op 22-05-2008 om 16u54 door Bert Carrein - 1618 keer gelezen
Nieuws

“I definitely won the astronomical lottery.” Dit is wat Alicia Soderberg, postdoctoraat onderzoekster aan de Princeton universiteit, zei toen ze een nieuwe supernova waarnam.

Een supernova live waarnemen is heel ongewoon. Een supernova duurt doorgaans slechts enkele minuten waarna er enkel nog restanten waarneembaar zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsAlicia Soderberg had meer succes. Toen ze op 9 januari 2008, gebruikmakend van NASA's Swift gamma-ray burst satellite, de restanten van een vroegere supernova aan het waarnemen was merkte ze plots een uitbarsting van x-ray stralen op. Terstond nam ze bezit van alle beschikbare telescopen en ook beschikbare telescopen van over heel de wereld draaide in de richting van deze uitzonderlijke gebeurtenis om niets te missen. Dit had tot gevolg, de meest volledige opname van een supernova.

Een supernova is een uitzonderlijke dood van een ster. Slechts 1% van alle sterren in het universum eindigen hun leven in een supernova terwijl de meeste sterren, waaronder de zon, eerst opzwellen alvorens uit te doven.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Krijgen we binnenkort een tweede zon aan de hemel? (updates)
Lees ook: Supernova in M100
Lees ook: Vela supernova restant in zichtbaar licht
Lees ook: Twee supernovae kort na elkaar
Lees ook: Astronomen bekijkt Eta Carinae van dichterbij
Lees ook: Supernova in dubbelsterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.