Nieuws

Nieuwe aanwijzingen van vroeger leven op Mars

Geplaatst op 23-05-2008 om 16u56 door Bert Carrein - 1759 keer gelezen
Nieuws

In 2007 door de robotjeep Spirit op Mars ontdekte afzettingen van siliciumdioxide ('silica') zijn gevormd door vulkanische stoom of geisers, of door beide. Ze kunnen sporen bevatten van vroeger leven, zo hebben planeetwetenschappers bericht in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science.

In 2007 had de NASA kort aangekondigd dat in de equatoriale Gusev-krater, waar de Spirit is geland, silica-afzettingen zijn gevonden. Daarop startte een gedetailleerd onderzoek naar de ontdekking. Op Aarde gaan hydrothermale afzettingen gepaard met leven. In de buurt zijnde siliciumdioxide bevat heel dikwijls fossiele resten van microben, aldus professor in de astrobiologie Jack Farmer van de Universiteit van Arizona. Niettemin waarschuwt hij dat de vorsers niet weten of dit ook opgaat voor de siliciumdioxide die op Mars is gevonden. Noch de Spirit, noch de tweelingbroer Opportunity hebben een instrument dat microscopisch leven kan vinden.

"Wat wij kunnen zeggen is dat deze omgeving levensvatbaar kan zijn, door vloeibaar water en de aanwezigheid van energiebronnen die nodig zijn voor leven", aldus Farmer.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Slecht nieuw voor Spirit en Opportunity
Lees ook: Mysterie: Marsjeep herstart computer op eigen kracht
Lees ook: Spirit en Opportunity al vijf jaar op Mars
Lees ook: Marsrovers gaan weer aan het werk
Lees ook: Raakt marsrover Spirit eindelijk los?
Lees ook: Spirit zit vast in het zand

Bekijk alle berichten uit deze categorie.