Nieuws

Phoenix is aangekomen op Mars!

Geplaatst op 26-05-2008 om 16u59 door Bert Carrein - 1807 keer gelezen
Nieuws

Update: Het team van ESA's Mars Express feliciteert NASA met de succesvolle landing. Dat staat te lezen op de website van ESA. Ook zij hielpen met data door te sturen van Phoenix. Mars Express zal Phoenix de komende dagen nog een vijftien keer bezoeken.

De 420 miljoen dollar kostende Phoenix Mars Lander van de NASA is vannacht klaarblijkelijk succesvol geland op de Rode Planeet, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsOm 01.53 uur Belgische tijd kwam, met een kwartier vertraging omwille van de te overbruggen afstand, de melding dat de onbemande sonde geland is op de noordelijke pool van onze buurplaneet. Meteen barstte een feestje los in het vluchtleidingscentrum, het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in het Californische Pasadena.

"In mijn dromen kon het nooit zo perfect zijn verlopen zoals het vanavond is gegaan", zei projectmanager Barry Goldstein. "Ik ben in shock. We kregen alle signalen. Alles".

De sonde en de NASA kregen in de laatste fase van de vlucht voor de communicatie een handje toegestoken door de sondes Mars Odyssey en Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA, alsmede de Mars Express van de Europese zusterorganisatie ESA. (Op de planeet rijden ook nog altijd de robotjeeps Spirit en Opportunity rond).

Een minuut na de landing werd de radio afgezet om energie te sparen. De volgende cruciale fase na de delicate afdaling en afremming in de Martiaanse atmosfeer was het uitklappen van het ronde zonnepaneel. Dit diende twintig minuten na landing te gebeuren om het opgewaaide stof eerst te laten zakken en de energiebron niet te vervuilen. Omstreeks 02.30 uur Belgische tijd was nog geen bevestiging dat het uitklappen was gelukt.

Op de noordelijke pool van Mars, die nooit eerder bezoek kreeg van Planeet Aarde en waar bevroren water is, moet de Phoenix in het bijzonder op zoek gaan naar sporen van (al of niet vroeger) leven. Dit gebeurt onder meer met een robotarm annex schopje om een meter diep te graven. Het wordt daarbij ook de eerste keer dat de mens met water op een andere planeet zal omgaan.

De Phoenix werd op 4 augustus 2007 met een Delta-II draagraket van op Cape Canaveral gelanceerd. Met de Phoenix erbij zijn internationaal slechts 6 op 12 landingen op de planeet gelukt.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.nasa.gov

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe testen voor marslander
Lees ook: Phoenix wordt bijgestaan door satellieten
Lees ook: Phoenix zal voor het eerst arm gebruiken
Lees ook: Phoenix vindt opnieuw aanwijzing voor water op Mars
Lees ook: NASA verlengt marsmissie
Lees ook: MRO maakt foto van met ijs bedekte marslander Phoenix

Bekijk alle berichten uit deze categorie.