Nieuws

Afvallend piepschuim geen probleem

Geplaatst op 01-06-2008 om 17u36 door Bert Carrein - 1678 keer gelezen
Nieuws

Bij de lancering van het ruimteveer Discovery van de externe brandstoftank losgekomen piepschuim heeft de shuttle in geen geval geraakt, zo heeft een topfunctionaris van de NASA gezegd.

De shuttle vertrok zaterdag om 23.02 uur Belgische tijd van op Cape Canaveral met de Japanse labomodule Kibo voor het Internationaal Ruimtestation ISS. Zoals gewoonlijk kwam er isolerend piepschuim los van de enorme externe brandstoftank.

Volges NASA-topman Bill Gerstemaier zijn er wellicht vijf stukken van dat isolatiemateriaal opgemerkt. Gezien ze pas laat tijdens de lancering zijn losgeraakt, hadden zij wellicht niet genoeg snelheid om de shuttle te raken en ernstige schade toe te brengen.

Bij de lancering afvallend en op de linkervleugel terechtgekomen piepschuim heeft er op 1 februari 2003 voor gezorgd dat door het daarbij geslagen gat superhete gassen de shuttle Columbia konden binnendringen tijdens de terugkeer in de atmosfeer. Het ruimteveer desintegreerde en de zeven bemanningsleden lieten daarbij het leven. De Discovery koppelt maandag aan het ISS.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis draait dag langer om de aarde
Lees ook: Zorgt fietsongeval voor uitstel Discovery?
Lees ook: Lancering Discovery voor vierde keer uitgesteld
Lees ook: Spaceshuttle Endeavour gelanceerd naar ISS
Lees ook: Discovery vertrekt niet voor 24 februari naar ISS
Lees ook: Discovery los van ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.