Nieuws

Eerste ruimtewandeling Discovery begonnen

Geplaatst op 03-06-2008 om 10u37 door Bert Carrein - 1884 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten van het ruimteveer Discovery zijn vandaag aan de 110de ruimtewandeling ter assemblage en onderhoud van het Internationaal Ruimtestation ISS begonnen. Zo was rechtstreeks op NASA tv te zien.

Mike Fossum en Ronald Garan begonnen om 18.22 uur Belgische tijd aan het eerste van drie uitjes tijdens deze missie. Dat was ongeveer een uur later dan voorzien vanwege communicatieproblemen in de helm van Fossum. Zij moeten vooreerst ervoor zorgen dat een stang met een inspectiearm en -camera voor het hitteschild van de shuttle naar die shuttle terugkeert. Het gereedschap was door de vorige ruimtependel op het ISS achtergelaten omdat er niet genoeg plaats was in de vrachtruimte van de Discovery, gezien de grootte van het Japanse ruimtelab Kibo dat door het zaterdag gelanceerde ruimteveer is meegevoerd.

De Kibo voorbereiden voor aanhechting aan de Harmony-module is ook de hoofdopdracht van Fossum en Garan. De eigenlijke overbrenging en installatie van de zowat 15 ton wegende module begint wanneer dit duo opnieuw in het luchtsas is en verloopt met de robotarm van het station, bediend door de Japanner Akihiko Hoshide en de Amerikaanse Karen Nyberg. De bemanning zou dan morgen voor het eerst het laboratorium binnenzweven. Ook is dan de reparatie van het toilet gepland.

Fossum en Garan moeten buiten normaal ook nog werken aan een door metaalschilfers vervuild geraakt reuzenscharnier voor de reusachtige zonnepanelen aan stuurboord. Hun ruimtewandeling duurt volgens het boekje 6,5 uur, terwijl er in totaal voor de assemblage en onderhoud van de spacemeccano al 686 uur en vier minuten buiten gewerkt is.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vijfde en laatste ruimtewandeling zit erop
Lees ook: Endeavour naar ISS gelanceerd
Lees ook: Computersystemen ISS uitgevallen
Lees ook: Russisch vrachtruimteschip los van ISS
Lees ook: Atlantis gekoppeld aan ISS
Lees ook: Onverklaarbare vondst van brokstukken in het ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.