Nieuws

Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt

Geplaatst op 19-05-2006 om 17u24 door Bert Carrein - 1478 keer gelezen
Nieuws

Vier amateur astronomen, waaronder een Belg, zijn erin geslaagd een nieuwe exoplaneet te ontdekken. De ontdekking gebeurde met de XO-telescoop in Hawaii, die bestaat uit twee 200 mm-cameralenzen. De exoplaneet heeft de afmetingen van Jupiter, en draait in 4 dagen rond een ster die erg veel gelijkenis vertoont met onze zon.

Tony Vanmunster, actief lid van de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde, maakte deel uit van het team rond astronoom Peter McCullough, die ook de ontwerper is van de XO-telescoop. Daarmee worden op regelmatige basis duizenden heldere sterren gemeten, op zoek naar helderheidsvariaties die de overgang van een exoplaneet kunnen verraden. McCullough selecteerde op basis van die opnamen enkele tientallen exoplaneet-kandidaten.

Vervolgens togen de amateur astronomen aan het werk om elk van die sterren intensief op te meten via CCD-fotometrie. Op een na bleken alle kandidaten echter negatieve resultaten op te leveren. Die ene ster bleek inderdaad een exoplaneet te hebben, die toepasselijk XO-1b genoemd werd. Eerstdaags verschijnt een artikel over de opzienbarende ontdekking in "The Astrophysical Journal"

XO-1b bevindt zich op 600 lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Corona Borealis. Bij elke overgang van XO-1b dooft het licht van de ster met zo'n 2%. Dat is met CCD-fotometrie net meetbaar. Momenteel zijn zo'n 180 exoplaneten gekend, en XO-1b is de tiende die werd gevonden met deze 'transit-methode'. Meer informatie over de ontdekking kan je vinden op de website van het Center for Backyard Astrophysics.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Super-Jupiters komen niet in buitendelen voor
Lees ook: Waarom gasreuzen niet worden weggekookt dichtbij sterren
Lees ook: Planeten dichtbij moederster worden opgeslokt
Lees ook: Het Hubble Sweeps Veld en zoeken naar 'hete jupiters'
Lees ook: Pas ontdekte hete jupiter aan de rand van de ondergang

Bekijk alle berichten uit deze categorie.