Nieuws

Ruimtelab Kibo hangt aan ISS

Geplaatst op 04-06-2008 om 10u38 door Bert Carrein - 1249 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten van het ruimteveer Discovery hebben succesvol de 110de ruimtewandeling ter assemblage en onderhoud van het Internationaal Ruimtestation ISS gemaakt, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. Daarbij is ook het nieuwe Japanse ruimtelab Kibo aan het complex vastgehecht.

Mike Fossum en Ronald Garan begonnen om 18.22 uur Belgische tijd aan het eerste van drie uitjes tijdens deze missie. Dat was ongeveer een uur later dan voorzien vanwege communicatieproblemen in de helm van Fossum. Het was voorbij om 01.10 uur Belgische tijd.

Zij zorgden er eerst voor dat een inspectiestang met een camera voor het hitteschild van de shuttle naar die shuttle terugkeerde. Het gereedschap was door de vorige ruimtependel op het ISS achtergelaten omdat er niet genoeg plaats was in de vrachtruimte van de Discovery, gezien de grootte van het Japanse ruimtelab Kibo (JPM in het NASA-ees) dat door het zaterdag gelanceerde ruimteveer is meegevoerd.

De Kibo voorbereiden voor aanhechting aan de Harmonymodule was de hoofdopdracht van Fossum en Garan. De eigenlijke installatie van de zowat 15 ton wegende module was voltooid om 01.01 uur Belgische tijd, kort voor het duo officieel een einde had gemaakt aan haar ruimtewandeling van officieel zes uur 48 minuten.

De overbrenging en installatie van de Kibo, de grootste "kamer" van het ISS, gebeurde met de robotarm van het station, bediend door de Japanner Akihiko Hoshide en de Amerikaanse Karen Nyberg. Fossum en Garan testten ook nog methodes uit om te verhelpen aan een stroef draaiend reuzenscharnier voor de reusachtige zonnepanelen aan stuurboord (SARJ in het NASA-ees).

De volgende ruimtewandeling is voor morgen gepland. Vandaag staat het openen van de Kibo en reparatie van het toilet op de agenda.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Frank De Winne bereidt ruimtewandeling voor
Lees ook: Jules Verne voert geslaagde test uit
Lees ook: Astronauten Discovery maken succesvolle ruimtewandeling
Lees ook: Node-3-module van ISS omgedoopt tot Tranquility
Lees ook: Mensenrechtenverdrag weldra in de ruimte
Lees ook: Sojoez succesvol aan ISS gekoppeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.