Nieuws

Supernova uit zeventiende eeuw achterhaald

Geplaatst op 04-06-2008 om 10u43 door Bert Carrein - 2042 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben achterhaald wat voor ster er in de tweede helft van de zeventiende eeuw geëxplodeerd is in het sterrenbeeld Cassiopeia. Via zogeheten lichtecho's zijn ze erin geslaagd straling van de supernova-explosie te bestuderen die ruim driehonderd jaar geleden werd uitgezonden. De resultaten worden vrijdag gepubliceerd in Science . Het gaat om supernova Cassiopeia A. Het uitdijende overblijfsel van de uiteengespatte ster (op een afstand van ongeveer elf duizend lichtjaar) is nu aan de hemel zichtbaar; de explosie moet rond 1670 of 1680 hebben plaatsgevonden, maar is om onduidelijke reden door niemand opgetekend.

Met NASA's Spitzer Space Telescope werden enige tijd geleden infrarode lichtecho's ontdekt: de energierijke straling van de explosie bescheen en verhitte stofwolken in de omgeving, die daardoor infrarode warmtestraling uitzenden. Door de langere reistijd van het licht (eerst van de supernova naar de stofwolken, en daarna van de stofwolken naar de aarde) komt die warmtestraling nu pas op aarde aan. Met de Japanse Subaru-telescoop op Hawaii is op de plaatsen van de infrarode lichtecho's nu ook met succes gezocht naar lichtecho's op zichtbare golflengten: de stofdeeltjes weerkaatsen ook een deel van de supernova-straling.

Spectroscopisch onderzoek aan die zwakke lichtecho's - dus aan de straling die direct na de sterexplosie werd uitgezonden - wijst uit dat de ontploffende ster zowel waterstof als helium bevatte. Dat betekent dat het een rode superreus geweest moet zijn. Mogelijk vormt dat ook de verklaring van het feit dat de supernova onopgemerkt bleef. Exploderende rode superreuzen (supernova's van type IIb) vertonen maar een korte piekhelderheid. Schattingen doen vermoeden dat de supernova vanaf aarde hooguit een paar dagen met het blote oog zichtbaar geweest is, als een vrij onopvallende ster.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe kijk op supernova restant door Chandra
Lees ook: Japanse röntgensatelliet vindt 'fossiele vuurballen'
Lees ook: Dubbele supernova ontdekt
Lees ook: Keplers Supernovarest in Röntgenstraling
Lees ook: Een nieuw type supernova ontdekt
Lees ook: Krijgen we binnenkort een tweede zon aan de hemel? (updates)

Bekijk alle berichten uit deze categorie.