Nieuws

Pulsar in Krabnevel extreem symmetrisch

Geplaatst op 04-06-2008 om 10u48 door Bert Carrein - 1497 keer gelezen
Nieuws

De pulsar in het centrum van de Krabnevel - een kleine, supercompacte neutronenster die 30 keer per seconde om zijn as draait - moet extreem symmetrisch zijn, en nergens meer dan een meter van de perfecte bolvorm afwijken. Dat concluderen natuurkundigen uit het feit dat er met het LIGO-observatorium geen zwaartekrachtsgolven van de pulsar zijn gedetecteerd.

Het is de tweede keer dat LIGO-astronomen een non-detectie presenteren als een wetenschappelijk interessant resultaat. LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) bestaat uit twee gigantische detectoren in de Verenigde Staten die zwaartekrachtsgolven uit het heelal moeten kunnen detecteren - minieme rimpelingen in de ruimtetijd, veroorzaakt door zware, compacte objecten die sterk worden versneld.

De snel roterende pulsar in de Krabnevel, op 6500 lichtjaar afstand van de aarde, zou zulke zwaartekrachtsgolven uitzenden wanneer hij licht symmetrisch is. De draaisnelheid van de pulsar neemt af, maar uit de non-detectie van LIGO blijkt dat het energieverlies voor maximaal vier procent op het konto van zwaartekrachtsgolven kan worden geschreven.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Energierijke gammastraling uit bolhoop waargenomen
Lees ook: Top 10 van wetenschappelijke belangrijke doorbraken
Lees ook: Planeten wegen met behulp van pulsars
Lees ook: Pulsar ontdekt met gewone huiscomputer
Lees ook: Krab composiet
Lees ook: Razendsnelle pulsar zwaarder dan onze Zon

Bekijk alle berichten uit deze categorie.