Nieuws

Astronauten moeten herstellingswerken uitvoeren

Geplaatst op 08-06-2008 om 10u52 door Bert Carrein - 1095 keer gelezen
Nieuws

Aan boord van het aan het Internationaal Ruimtestation ISS hangende ruimteveer Discovery en in het ISS zelf blijft de assemblage van het Japanse ruimtelab Kibo voorspoedig verlopen, zo hebben goede Amerikaanse ruimtevaartbronnen gemeld.

Eerder deze week werd het eigenlijke lab aan de Harmony-module van het ISS vastgehecht en kon de verhuis van apparatuur en uitrusting naar de grootste module van het complex beginnen.
Vrijdag werd een eerder naar het ISS vervoerde logistieke module van de Kibo naar het "dak" van het laboratorium overgebracht. Zaterdag werd dan de robotarm van de Kibo "uitgepakt" en aan eerste tests onderworpen. De volledige ontplooiïng van de tweede arm op het ISS is voor later gepland.

Vandaag moeten de astronauten Mike Fossum en Ron Garan voor de derde keer deze week naar buiten. Zij moeten een defecte waterstoftank voor het koelingssysteem vervangen en kregen als extra-opdracht het nemen van stalen uit een met metaalschilfers vervuild geraakt reuzenscharnier voor de zonnepanelen (SARJ in het NASA-ees) aan stuurboord.

Reeds een jaar geleden bleek die SARJ stroef te werken terwijl het scharnier ervoor moet zorgen dat de zonnepanelen zich automatisch en soepel naar onze ster richten. Tijdens vorige ruimtewandelingen werd vastgesteld dat het scharnier met metaalschilfers vervuild is. Ingenieurs willen te weten komen of de SARJ weer te repareren is om voor maximale stroomvoorziening te zorgen. Dit is zeker nodig nu het complex er een Europees plus Japans lab heeft bijgekregen. Binnen een jaar, met de komst van Frank De Winne, zullen er ook permanent zes in plaats van drie opvarenden zijn. Het derde uitje begint normaal om 16.32 uur Belgische tijd en eindigt om 22.52 uur.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Succesvolle derde ruimtewandeling
Lees ook: Atlantis gekoppeld aan ISS
Lees ook: Baan ISS succesvol verhoogd
Lees ook: Technische problemen bij ISS
Lees ook: Bemanning ISS moet beschutting zoeken voor ruimtepuin
Lees ook: Ruimtetoerist Symonyi komt aan bij ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.