Nieuws

Problemen bij eerste bodemstalen van Mars

Geplaatst op 09-06-2008 om 10u53 door Bert Carrein - 1487 keer gelezen
Nieuws

Het eerste bodemstaal dat de onlangs gelande Amerikaanse robot Phoenix heeft genomen van Mars is niet ter analyse in de oven geraakt, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.

Donderdag nam de robotarm van de Phoenix een staal van ongeveer 200 mm van de permafrost op de noordelijke pool van onze buurplaneet. Het staal diende in het oventje TEGA ("Thermal and Evolved Gas Analyzer") terecht te komen om geleidelijk tot 1000 graden opgewarmd te worden, om een analyse mogelijk te maken.

Alvorens de oven dicht gaat, moet hij een infrarood signaal sturen ter bevestiging dat de materialen er wel degelijk in zitten. Maar die bevestiging kwam er niet. Mogelijk was het staal te groot. De inlaatfilter laat immers enkel deeltjes passeren die kleiner dan een mm zijn. Beelden van een camera tonen aan dat het staal op de filter ligt.

Ingenieurs en wetenschappers zoeken nu naar een oplossing, aldus de NASA. Wellicht worden "mechanische schudders" gebruikt om materiaal los te maken zodat het toch nog in de TEGA kan.

De robotarm en de oven zijn zowat het uithangbord van de Phoenix die op zoek moet gaan naar sporen van al of niet vroeger leven op de Rode Planeet.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Wervelend stof brengt Phoenix niet in gevaar
Lees ook: Phoenix vindt opnieuw aanwijzing voor water op Mars
Lees ook: Landen op de noordpool van Mars
Lees ook: Maandag landt Phoenix Mars Lander
Lees ook: Marsverkenner bereidt zich voor op landing
Lees ook: Phoenix vindt opnieuw aanwijzing voor water op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.