Nieuws

Zoeken naar buitenaards leven

Geplaatst op 11-06-2008 om 10u55 door Bert Carrein - 2854 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen hebben voorgesteld om vooral in het baanvlak van de aarde - een smalle band aan de sterrenhemel die hooguit drie procent van de totale hemel beslaat - op zoek te gaan naar buitenaardse beschavingen. Met radiotelescopen zoals de nieuwe Allen Telescope Array kan gericht gezocht worden naar signalen die door buitenaardse beschavingen in de richting van de aarde worden gezonden. Richard Henry van de Johns Hopkins University en Seth Shostak van het SETI-instituut stellen nu voor om die speurtocht voorlopig te concentreren in het baanvlak van de aarde.

Gezien vanaf planeten in die smalle band aan de sterrenhemel wordt ons zonnestelsel in zijaanzicht gezien. Dat betekent dat bewoners van zo'n planeet de aanwezigheid van planeten rond de zon ontdekt kunnen hebben met behulp van de overgangstechniek, waarbij de zon periodiek een heel klein beetje zwakker wordt wanneer er een planeet voor langs beweegt.

De waarnemers in het verre planetenstelsel zullen dan extra gemotiveerd zijn om hun radioboodschappen in de richting van de zon uit te zenden, aldus Henry en Shostak. Overigens is er na bijna vijftig jaar intensief zoeken nog nooit een spoor van buitenaardse kunstmatige radiosignalen gevonden.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zoektocht naar buitenaards leven op Aarde
Lees ook: NASA geeft uitleg over nieuwe levensvorm in giftig meer
Lees ook: Gaf 'nieuwe Aarde' al twee jaar geleden teken van leven?
Lees ook: Een nieuwe Drake-formule
Lees ook: Mitchel: "Buitenaards leven wordt geheim gehouden"
Lees ook: Leefbare zon bij rode dwergen onbestaand?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.