Nieuws

Onverwachte structuur in baby-quasar

Geplaatst op 11-06-2008 om 10u57 door Bert Carrein - 1893 keer gelezen
Nieuws

Radioastronomen hebben in een 'baby-quasar' een onverwachte structuur gevonden. Deze structuur is waargenomen met de zeer gevoelige telescopen van het Europese VLBI Netwerk (EVN). De resultaten van deze waarneming zijn gepubliceerd in Astronomy and Astrophysics. Quasars zijn de krachtigste energiebronnen in het heelal. Ze lijken op sterren, maar ze bevinden zich op veel grotere afstand van de aarde.

Door deze afstand kunnen we met radiotelescopen quasars zien zoals ze er miljarden jaren geleden uitzagen, toen het heelal nog veel jonger was. De baby-quasar is een paar jaar geleden ontdekt en nu met tien radiotelescopen in Europa (inclusief de Westerbork Telescoop), China en Zuid-Afrika verder onderzocht. In de quasar, genaamd J1427+3312, zijn twee structuren te zien die ongeveer 480 lichtjaar bij elkaar vandaan liggen.

Deze structuur, samen met een kenmerkend steil radiospectrum, is typisch voor jonge quasars. Wat de quasar zo interessant maakt, is de extreem grote afstand. Hij ligt zo ver weg van ons melkwegstelsel dat het licht dat hij uitstraalt er meer dan 13,5 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken. Dit is meer dan 90% van de leeftijd van het heelal. Met andere woorden, het beeld dat met de telescopen is verkregen, is waargenomen op een moment dat het heelal anderhalf miljard jaar oud was. Dit komt overeen met het tijdstip waarop het heelal jonger was dan 10% van zijn huidige leeftijd.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kaart van sterrenhemel toont gamma-straling
Lees ook: Simulatie van een accretieschijf
Lees ook: LOFAR netwerk laat gedetailleerde opname van quasar zien
Lees ook: Tijd Tunnel
Lees ook: Quasar maakt eigen sterrenstelsel
Lees ook: Mogelijk door jet geblazen schillen rond microquasar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.