Nieuws

GLAST succesvol gelanceerd

Geplaatst op 12-06-2008 om 11u00 door Bert Carrein - 1618 keer gelezen
Nieuws

Van op de basis Cape Canaveral in Florida heeft een Delta-II draagraket vandaag met succes de GLAST-telescoop van de NASA gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen.

De Delta-II Heavy van Boeing vertrok om 18.05 uur Belgische tijd na herhaaldelijk uitstel om technische redenen . De "Gamma-Tay Large Area Telescop" of kortweg GLAST kwam 75 minuten na lancering vrij uit de nok van de opgewaardeerde Delta-II die pas voor de vijfde keer werd ingezet.

Het 690 miljoen dollar kostende ruimteobservatorium zal minstens vijf jaar lang de gammastraling, de meest energierijke straling in het heelal, onderzoeken. Gammaflitsen zijn zeer heldere evenementen waarover echter nog maar weinig bekend is. Onderzoekers hopen in het eerste observatiejaar al 5.000 tot 10.000 bronnen van gammastraling te vinden.

Het onderzoek moet ook meer inzichten opleveren over bijvoorbeeld superzware zwarte gaten, de acceleratiemechanismen van pulsars, het ontstaan van kosmische straling en de donkere materie die naar schatting 25 procent van de kosmos uitmaakt.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Amerikaanse aardobservatiesatelliet gelanceerd
Lees ook: Lancering 'ijssatelliet' CryoSat-2 uitgesteld
Lees ook: Brokstukken satellietbotsing vormen ernstig gevaar
Lees ook: België bouwt een nieuwe satelliet
Lees ook: Ambitieuze Europese ruimtemissie Goce gered
Lees ook: MetOp­-B geslaagd voor vacuümtest bij ESTEC

Bekijk alle berichten uit deze categorie.