Nieuws

Zonnesonde op 1 juli buiten dienst

Geplaatst op 13-06-2008 om 11u01 door Bert Carrein - 2145 keer gelezen
Nieuws

Op 1 juli komt er een eind aan de missie van de Europees-Amerikaans zonneverkenner Ulysses, zo hebben het Europese en het Amerikaanse ruimtevaartbureau, ESA en NASA, gezamenlijk meegedeeld. Terwijl de sonde al vier keer de nominale levensduur heeft overschreden en de kennis over onze ster ingrijpend heeft gewijzigd, kan zij niet meer over voldoende stroom beschikken.

De onbemande sonde werd op 6 oktober 1990 door de spaceshuttle Discovery gelanceerd en was de eerste die de omgeving boven en onder de polen van onze ster bestudeerde. De missie zou maar vijf jaar duren, maar heeft alle verwachtingen overtroffen. De vloed aan data van de Ulysses heeft de manier waarop de wetenschappers tegen de Zon en haar onmiddellijke omgeving aankijken definitief veranderd, zegt ESA.

De 370 kilo wegende Ulysses draait in zes jaar rond de Zon waarbij de sonde voorbij de baan van Jupiter komt. Hoe verder het tuig zich van de Zon bevindt, hoe kouder het wordt. Indien de temperatuur naar twee graden zakt, bevriest normaal de hydrazinebrandstof voor de stuurraketjes.

Tot voor kort was dit geen probleem, want de verwarmingssystemen hielden de temperatuur op een aanvaardbaar peil. Maar daarvoor was een radioactieve isotoop nodig. Die leverde gaandeweg minder stroom, momenteel onvoldoende om alle systemen draaiende te houden.

Er is dus beslist de missie officieel op 1 juli stop te zetten. De Ulysses heeft dan al meer dan 8.600 miljoen km afgelegd, aan een gemiddelde snelheid van 56.000 km per uur.

De Belgische participatie bestaat uit onderzoek door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) naar de richtingsdiscontinuïteit van de Zon. Het instituut had evenwel zelf geen instrument op de Ulysses staan. Van industriële zijde zorgde het toenmalige Alcatel Bell Telephone voor pyrotechnische elektronica.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De verhittende coronalussen van de zon
Lees ook: Erupties door schommeling in magnetisch veld van de Zon
Lees ook: NASA start nieuwe zonnemissie
Lees ook: Nieuwe zonnecyclus begonnen
Lees ook: Grote zonne-uitbarsting
Lees ook: Wat is er aan de hand met de Zon?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.