Nieuws

Drie superaardes rond 1 ster in Melkweg

Geplaatst op 16-06-2008 om 11u04 door Bert Carrein - 15340 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben in onze Melkweg drie superaardes tegelijk ontdekt die rond dezelfde ster draaien. Ster HD 40307 lijkt op onze zon en de kleinste van de drie exoplaneten heeft maar vier keer de massa van onze Aarde, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) bekendgemaakt.

Superaardes zijn planeten buiten ons zonnestelsel met een massa van één tot 15 keer die van onze eigen planeet. Astronomen rond Stéphane Udry van het Observatorium van Genève kwamen de hemellichamen op het spoor door de invloed die hun zwaartekracht op de ster heeft.

HD 40307 bevindt zich op 42 lichtjaren van ons in de richting van de sterrenbeelden Dorado en Pictor. De drie errond wentelende planeten hebben een massa van 4,2 tot 9,4 keer die van de Aarde. Ze cirkelen aanzienlijk sneller dan wij rond hun ster: in 4,3, 9,6 en 20,4 dagen.

De ontdekking gebeurde met de Harps-spectrograaf op de 3,6 meter telescoop van de ESO in het Chileense La Silla. Daar zijn ook twee andere planetaire systemen voorgesteld die met de Harps zijn verschalkt. Eveneens van de Universiteit van Genève zei Michael Mayor dat de nieuw gevonden planeten "maar de top van de ijsberg" zijn.

"De analyse van de met Harps onderzochte sterren toont aan dat zowat een derde van de op de zon gelijkende sterren ofwel superaardes ofwel Neptunusachtige planeten zijn, met een omlooptijd van minder dan 50 dagen".

Exoplaneten met een kortere omlooptijd zijn makkelijker te vinden dan planeten buiten ons zonnestelsel met een langere omlooptijd. De ontdekking van de eerste exoplaneet dateert uit 1995. Daarop volgden nog meer dan 300 andere. De meeste zijn gasreuzen zoals Jupiter of Saturnus die wellicht geen leven kunnen herbergen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Planeten rond dubbelsterren
Lees ook: Kepler ontdekt 41 exoplaneten
Lees ook: Aardachtige planeten niet zo zeldzaam
Lees ook: Methaan gevonden op exoplaneet
Lees ook: Super-Aardes cirkelen wellicht rondom andere sterren
Lees ook: Koolstofdioxide op exoplaneet ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.