Nieuws

GPS ontregeld door zonne-uitbarstingen

Geplaatst op 18-06-2008 om 11u04 door Bert Carrein - 2483 keer gelezen
Nieuws

Wanneer hevige activiteit op de Zon slecht 'ruimteweer' veroorzaakt, kan dit niet alleen gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de stroomvoorziening en communicatiesystemen op Aarde, maar ook voor de accuratesse van gps satellietnavigatiesystemen, zo heeft de gezaghebbende website space.com op gezag van een wetenschapster van een prestigieus Amerikaans onderzoeksinstituut gemeld.

Door uitbarstingen op de Zon veroorzaakte elektromagnetische stormen in de ruimte verstoren de ionosfeer. Het is nu geweten dat die storingen ook de juistheid van navigatie met gps verminderen. Ontvangers voor satellietnavigatie, bijvoorbeeld in auto's, berekenen hun locatie door het analyseren van signalen die door de navigatiesatellieten worden uitgestuurd. Maar bij het passeren van de ionosfeer kunnen die signalen vertraging of verstoring oplopen, aldus Anthea Coster van het Massachusetts Institute for Technology (MIT) door space.com geciteerd.

Wanneer er geen zonnevlekken actief zijn, is de gemiddelde accuratesse van gps vijf meter, tenminste indien het gaat om ontvangers in de hand of in auto's die maar één frequentie gebruiken. Wanneer er wel elektromagnetische stormen zijn, kan er een verschil van dertig meter zijn. Wetenschappers werken aan een oplossing, aldus Coster. Bijvoorbeeld door het ruimteweer zo goed mogelijk te voorspellen, een wetenschapsdomein dat trouwens snel aan belang wint. Vanaf 2018 zullen alle gps-ontvangers op twee frequenties werken en zal de situatie zichzelf oplossen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Zon zorgt voor regionale temperatuurvariaties
Lees ook: Verband in snelheden plasmastroming op de zon en activiteit?
Lees ook: Oud zonnevlekkenraadsel eindelijk opgelost
Lees ook: Ulysses vriest dood
Lees ook: STEREO maakt eerste 3D-foto van de Zon
Lees ook: Belgisch experiment klaar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.