Nieuws

Aarde warmt zichzelf mee op

Geplaatst op 25-05-2006 om 17u29 door Bert Carrein - 1457 keer gelezen
Nieuws

Klimaatonderzoekers uit Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië stellen dat de aarde haar eigen opwarming zelf mee in de hand werkt. Volgens deze wetenschappers versnelt de opwarming van de aarde door de broeikassen zelf het opwarmingsproces. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de broeikasgassen. Die opwarming leidt op zich weer tot een toename van de broeikasgasconcentraties. Dit zorgt dus weer voor een opwarming.

Het onderzoeksteam heeft bij zijn onderzoek gebruik gemaakt van oud poolijs en groeiringen van bomen. Ze hebben met de gevonden gegevens het klimaat uit het verleden onderzocht. Ze kwamen daarbij tot de conclusie dat in de periode tussen twee ijstijden de hoeveelheid koolstofdioxiden (CO2) in de atmosfeer hoger waren als tijdens de koudere eeuwen. Deze tendens merken we nu ook in onze atmosfeer.

De mens had in die tussenperiodes geen noemenswaardige invloed op de opwarming. Algen - die CO2 opnemen - hebben bijvoorbeeld ook een invloed op de broeikasgassen. Wanneer het warmer is, hebben algen minder voeding. Daardoor is er minder opname van het broeikasgas CO2. Er gaat dus minder CO2 weg uit de atmosfeer. Andersom werkt het proces volgens het team ook: wanneer het kouder is, zal het gehalte CO2 gehalte dalen.

Het team vindt daarom dat de verscheidene scenario's over de opwarming van de aarde op zijn minst aangepast moeten worden. Ze stellen dat de verwachtingen over de opwarming maar liefst vijftig procent naar boven moeten worden aangepast.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Internationale veiligheid zal worden berdreigd
Lees ook: Stijging van de zeespiegel
Lees ook: Opwarming geen probleem volgens Spaanse oppositie
Lees ook: Permanent ijs blijft smelten op Noordpool
Lees ook: Poolgebied uitzonderlijk warm
Lees ook: Wantrouwen in klimaatonderhandelingen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.