Nieuws

Meer dan 250 Belgen solliciteerden voor astronaut

Geplaatst op 25-06-2008 om 11u11 door Bert Carrein - 1201 keer gelezen
Nieuws

Er hebben 253 Belgen gesolliciteerd in het kader van de nieuwe aanwervingsprocedure die het Europese Ruimtevaartbureau heeft opgestart. Dat heeft ESA vandaag bekendgemaakt. In totaal waren er 8.413 kandidaten.

Europa startte op 19 mei een nieuwe, in totaal derde, aanwervingscampagne voor astronauten, na selecties in 1978 en 1992. Er blijven nog maar acht astronauten van die 'klassen' over, te weinig voor trips naar het Internationaal Ruimtestation ISS, de Maan en nog verder, zoals Mars, alhoewel dit nog niet dadelijk in het verschiet ligt. "We moeten naar de toekomst kijken en ons tot de jongeren richten", zei Frank De Winne bij het opstarten van de zoektocht naar nieuwe astronauten.

Na afloop van de termijn voor kandidaatstelling bleken er in Europa 8.413 kandidaten te zijn (plus 603 die een dubbele nationaliteit aangaven). Het betreft 7.586 mannen en 1.430 vrouwen die ook reeds het benodigde medische attest (voor het besturen van een privévliegtuigje) konden voorleggen. Jean Coisne van het Europees Astronautencentrum EAC in Keulen had bij de lancering van de aanwervingsprocedure verwacht dat er zowat 20.000 kandidaturen zouden binnenlopen.

Met 22,1 procent vormen de 1.860 Fransen de hoofdmoot, gevolgd door de Duitsers (1.798), Italianen (927), Britten (822) en Spanjaarden (789). Er zijn 253 Belgen kandidaat, of juist drie procent rond van het totaal. Acht kandidaten vermeldden 'Belg' als tweede nationaliteit. Bij de 261 zijn er 224 mannen en 37 vrouwen.

Twee beoordelingsfasen in verband met psychologische en professionele geschiktheid zorgen er voor dat er 700 tot 1.000 kandidaten zullen overblijven. Een medische evaluatie met meer dan 20 tests moet dit aantal naar 40 tot 50 terugschroeven, waarna er nog een 'professioneel onderhoud' komt. Pas volgend jaar wordt dan bekend wie de vier nieuwe astronauten en vier reserven zullen zijn. De uitverkorenen krijgen dan meteen een basisopleiding van een jaar in het EAC.

Slechts één Belgische kandidaat werd in het verleden rechtstreeks geselecteerd: Marianne Merchez in 1992. Haar verbintenis met ESA verliep echter voor ze in de ruimte kon vliegen. Toen in 1998 het Europese astronautenkorps werd verruimd, werden nationale astronauten en net niet geselecteerden zoals Frank De Winne aan de bestaande klas toegevoegd. Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte, raakte niet door het examen in de jaren zeventig, maar maakte zijn vlucht in 1992 buiten ESA om, op uitnodiging van de wetenschappelijke gemeenschap. Nog een Belg, Vladimir Pletser, kwam in de jaren negentig in beeld voor een vlucht met een spaceshuttle, maar uiteindelijk vloog een Fransman met de Amerikanen mee.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ESA en Arianaspace tekenen Galileo-contract
Lees ook: ESA: "Haal ruimteschroot terug"
Lees ook: Herschel klaar voor lancering
Lees ook: Tweede testsatelliet Galileo stuurt eerste signalen
Lees ook: Simulatie Marsvlucht van 520 dagen in Moskou
Lees ook: Europa lanceert twee satellieten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.